André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

autobiografisch onderzoek van de eigen geschiedenis

1 oktober 2020

"Gedurende mijn hele jeugd is hij mijn metgezel geweest, afwezig en toch aanwezig, in het verdriet van mijn moeder, in de twijfels van mijn vader, in de vage opmerkingen die mijn ouders tegen mekaar maakten."

Uwe Timm werd in 1940 in Hamburg geboren. Hij studeerde filosofie in München en Parijs. Hij was actief in de Socialistische Duitse Studentenvakbond. Hij promoveerde op "The Problem of Absurdity van Albert Camus". Na het voltooien van zijn studie werkte hij als freelance schrijver. Timm is een van de meest succesvolle Duitse schrijvers. Bovendien werd hij in het buitenland bekend om zijn boek Rennschwein Rudi Russell (1989), dat met succes werd verfilmd. De ontdekking van de currywurst (1998) is een bestseller die in vele talen is vertaald. Deze novelle, die in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog begon, is kenmerkend voor Timm's vermogen om serieuze, realistische en serieuze problemen in een lichte schrijfstijl te kleden. In het autobiografische verhaal The Friend and the Stranger (2005) blikt hij terug op de studentenprotesten van zijn generatie waarvoor Benno Ohnesorg, de neergeschoten student en zijn vriend, een icoon werd. In Mijn broer bijvoorbeeld weet Uwe Timm op bijna 160 pagina's de geschiedenis van zijn eigen familie sereen maar toch ook kritisch te analyseren. Hij te begint met korte dagboekschetsen en brieven van zijn 16-jarige broer Karl Heinz, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zich vrijwillig bij de SS aansloot en op 19-jarige leeftijd in Oekraïne sneuvelde. Timm volgt de levenspaden van zijn broer, zus en ouders, en verborgen achter hen en verweven met hen zijn eigen jeugd. Al op de eerste pagina's wordt duidelijk dat deze tekst geen gewone roman is, maar een zeer persoonlijk, autobiografisch onderzoek van de eigen geschiedenis en in bijna dezelfde mate met de geschiedenis van de Duitse samenleving in de jaren 1940 en 1950. De lezer volgt de auteur ook zittend op het sterfbed van zijn ouders, later ook op het sterfbed van zijn zus. Het is een afrekening met de nazi-ideologie en het historisch verdringen van de naoorlogse samenleving, het is een poging om te begrijpen waarom de zo onbekende broer vrijwillig bij de SS is gegaan- en het is tegelijkertijd een eerbetoon aan de eigen familie. Een zeer ontroerend en ontroerend werk, dat ook zeer knap is in termen van stijl en taal .

Synopsis

Autobiografisch getint relaas waarin een Duitse man de motieven van zijn broer probeert te achterhalen, die als SS-er sneuvelde aan het Oostfront.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Mijn broer bijvoorbeeld
Titel:
Mijn broer bijvoorbeeld
Auteur:
Uwe Timm
# pagina's:
151 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Podium
ISBN:
9789057593215
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Schuldvraag ; Wereldoorlog II
Aanbevolen voor:
Aangrijpend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips