Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Liefde

7 februari 2023

De jonge man. Door: Annie Ernaux.

Een klein, fijn boekje dat je in éen ruk uitleest. Na De jaren, Het voorval en Meisjesherinneringen is dit het meest positieve (lees: minst pijnlijke) Ernaux boek. Ik las er al enkele mindere recencies over maar voor mij is dit een Ernaux zoals ik van haar verwacht: een boeiend onderwerp, maatschappelijk relevant, eenvoudig maar trefzeker geschreven.

De jonge man uit de titel is een student die 30 jaar jonger is dan Annie Ernaux, hij studeert in Rouen en heeft een kamer over het (toenmalige) ziekenhuis waar Ernaux 6 dagen verbleef (in Het voorval). Haar relatie met hem is niet enkel een seksueel avontuur, voor haar is het ook een soort van herbeleving. Door zijn afkomst, het opnieuw verblijven in haar studentenstad en haar levenservaring tegenover zijn onschuld. Daarnaast spelen de verbaasde (afkeurende) blikken van hun omgeving ook een rol. Als het om een man gaat met een veel jongere vrouw kijkt niemand op…

De feministische/activistische/maatschappijkritische Ernaux met haar gouden pen weet ons weer aan het papier te kluisteren én laat ons nadenken over ons eigen leven en hoe wij kijken en oordelen. Boeiend.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Le jeune homme
Titel:
Le jeune homme
Auteur:
Annie Ernaux
# pagina's:
37 p.
Uitgeverij:
Gallimard
ISBN:
9782072980084
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Leeftijdsverschillen (relaties)
Aanbevolen voor:
Tijdloos
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips