André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

vluchten van de hectiek van het te drukke bestaan

5 juni 2023

In Koude soep wandelt Annelies vanuit de behoefte te vluchten van de hectiek van het te drukke bestaan. Ze is niet ongelukkig met haar overvolle agenda maar ze heeft behoefte aan wat onthaasting! Daarom plant ze twee opeenvolgende zaterdagen in haar agenda: van de Panne naar Oostende, van Oostende naar Knokke.

Samen met de auteur loop ik langs een klotsende branding, die iedere dag van kleur verandert. Verbeke weet alles zo knap te beschrijven, het mooie maar ook het minder mooie. Er is de dreiging van het stijgende water, er is de overbevissing, en op de dijk ziet ze de bronzen getuigen van koloniale plundering en een architectuur die vaak geen streling voor het oog is. Van het mythische Doggerland dat nu onder water ligt, en de deprimerende ‘jarenzeventigappartementsblokken’.

Verbeke reflecteert over haar eigen herinneringen aan zeevakanties, de rol van de zee in haar werk en over Belgische kunstenaars die aan de kust woonden, en de onkenbare wereld onder het wateroppervlak. In amper 64 pagina’s neemt de auteur de lezer ons mee op een nostalgische maar ook unieke trip.

Over de auteur en haar werk:


In 2003 verscheen bij Uitgeverij De Geus de debuutroman SLAAP! van Annelies Verbeke waarmee ze de Vlaamse debuutprijs, het Gouden Ezelsoor en de Vrouw en Kultuur Debuutprijs won. In het Nederlandse taalgebied werd het boek meer dan 75000 keer verkocht en het verscheen in tweeëntwintig landen.

In 2006 verscheen haar tweede roman REUS. De verhalenbundel GROENER GRAS kwam een jaar later uit. Het boek stond op de longlist van de Gouden Uil en werd genomineerd voor de Gerard Walschapprijs. Volgens Humo was GROENER GRAS een van de vijftien beste boeken van 2007. Het boek werd vertaald in het Turks en het verhaal 'Liefde, hoop en dwergen' verscheen in Engelse vertaling in The Dedalus Book of Flemish Fantasy. Drie verhalen uit GROENER GRAS werden bewerkt tot audiofilm door Het Geluidshuis.

Haar roman VISSEN REDDEN verscheen in oktober 2009. Het boek werd genomineerd voor de BNG Nieuwe Literatuurprijs en de Opzij Literatuurprijs. Ook stond het op de longlist voor de Libris Literatuurprijs. Verbeke won er de Prijs voor de Letteren van de Provincie Oost-Vlaanderen mee. Er verschenen vertalingen in het Duits, Tsjechisch, Deens, Fins en Russisch.

Haar liefde voor het korte verhaal maakte Annelies Verbeke tot een voorvechtster van het genre in de Nederlandstalige wereld. Na verschillende artikelen over het onderwerp, verscheen in 2012 de bloemlezing NAAR DE STAD, die zij samenstelde met Sanneke van Hassel en waarin 40 internationale, 21ste eeuwse korte verhalen zijn opgenomen van bekende en minder bekende auteurs. Uitgeverij : Van Oorschot verkoos haar als enige Belgische auteur een wandelverhaal te schrijven voor haar reeks Terloops.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Titel:
Koude soep
Auteur:
Annelies Verbeke
# pagina's:
64
Aanbevolen voor:
Betoverend,
Inspirerend

Gerelateerde leestips