Nick van de Vel
Leestip van Nick van de Vel
“You can never get a cup of coffee large enough or a book long enough to suit me.”

Een diepgaande verkenning van kolonialisme, kapitalisme en racisme.

5 maart 2024

Het boek "In het spoor van Fanon: orde, wanorde, dekolonisatie" van Koen Bogaert is een essentieel werk dat niet mag ontbreken in de boekenkast van antiracisten. Bogaert neemt de lezer mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van dekolonisatie, waarbij hij de ingewikkelde verbanden tussen kapitalisme, kolonialisme en racisme blootlegt. De auteur illustreert op overtuigende wijze hoe het kapitalisme intrinsiek verbonden is met kolonialisme en racisme, en hoe deze systemen gezamenlijk werken om ongelijkheid en uitbuiting te handhaven.

Een van de meest krachtige aspecten van het boek is Bogaerts moed om de noodzaak te benoemen om het kapitalistische systeem aan te pakken. Hij overtuigt sterk dat ware dekolonisatie onmogelijk is zonder een radicale breuk met het kapitalisme. Dit inzicht vormt de kern van zijn betoog en geeft het boek een extra dimensie, waardoor het zowel verhelderend als provocerend is.

"In het spoor van Fanon" is onmisbaar voor iedereen die de hedendaagse wereld wil begrijpen. Het dient als een krachtige aanklacht tegen kolonialisme, kapitalisme en racisme, en fungeert als een inspirerende oproep tot dekolonisatie en bevrijding.

Kortom, "In het spoor van Fanon" is een belangrijk, verhelderend en provocerend werk dat een onschatbare bijdrage levert aan de discussie over dekolonisatie, kapitalisme en racisme.

Synopsis

Verhandeling over koloniale geschiedenis en in het bijzonder het gedachtegoed van dekoloniale denkers als Frantz Fanon, C.L.R. James Michel-Rolph Trouillot, Sylvia Wynter en Priyamvada Gopal. Met foto’s en illustraties. in het bijzonder het concept dekolonisatie

Nick van de Vel
Leestip van Nick van de Vel
“You can never get a cup of coffee large enough or a book long enough to suit me.”

In het spoor van Fanon : orde, wanorde, dekolonisering
Titel:
In het spoor van Fanon : orde, wanorde, dekolonisering
Auteur:
Koen Bogaert
# pagina's:
342 p. : ill.
Uitgeverij:
EPO
ISBN:
9789462673939
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Postkolonialisme, Kolonialisme, Dekolonisatie
Aanbevolen voor:
Om samen te lezen
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips