Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Bi Billy

15 februari 2022

In een mens. Door: John Irving.

Afgelopen week las ik John Irvings In een mens voor de tweede maal. De laatste jaren lees ik amper nog boeken van mannelijke schrijvers. (Er zijn zo veel goede vrouwelijke schrijvers dat er voor de mannen geen tijd meer overblijft ;)). Maar voor John en zijn biseksuele schrijver Billy (het hoofdpersonage van dit boek) maakte ik graag een uitzondering.

De eerste keer dat ik het las moet een jaar of 10 geleden zijn, bij verschijning. Ik las quasi alles van Irving in die tijd. Ondertussen ben ik veranderd en is de wereld veranderd. Ons taalgebruik, onze ‘etiketten’, de wetten en waarden en normen zijn veranderd. Soms, in theorie. De praktijk loopt vaak achter…

In een mens blijft een prachtig, boeiend, meeslepend portret van een jongen die een “tweestekker” is, opgroeit zonder vader, met een labiele moeder, een opa die vaak als vrouw op het toneel staat en nog een schare andere personen rondom hem die stuk voor stuk anders, divers en boeiend zijn. We volgen Billy doorheen bijna zijn ganse leven; er vallen personen weg, er komen er nieuwe bij. Voor ons lezers betekent dat kennismaken met een hele stoet mannen, vrouwen, personen daar tussenin, travestieten, transseksuelen (later transgenders genoemd),… Jong, oud, te vroeg stervend (veelal aan aids in de jaren ’80-’90), zelfmoord plegend na je negentigste,…

En ja, Billy is biseksueel. (Ik ben trouwens geweldig blij met elk bi personage in boeken en op het scherm, het zijn er nog veel te weinig.) Maar Billy is ook zo veel meer dan dat. Hij schrijft, speelt toneel, leest, heeft moeite om bepaalde woorden uit te spreken, worstelt met zijn familie (worstelen, letterlijk, is een veel voorkomend thema bij Irving), is een trouwe vriend, spreekt vloeiend Duits,… Bovenal is hij een schrijver die ijvert voor seksuele diversiteit en de aanvaarding daar van, seksuele tolerantie. Irving draagt daar volgens mij met dit geweldige boek enorm aan bij. En dat met 527 entertainende pagina’s, met af en toe een lach, af en toe en traan en de nodige duck-unders. Aanrader.

Synopsis

Een jonge biseksuele Amerikaan vertelt over zijn leven van 1941 tot heden, maar vooral over zijn seksuele ontwikkeling die als een rode draad door zijn familie loopt.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

In een mens
Titel:
In een mens
Auteur:
John Irving
# pagina's:
526 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789023467786
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Biseksualiteit, Eenzaamheid, Transgender, Identiteit, Boekcultuur
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Hoogstaand,
Slim
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips