Nick van de Vel
Leestip van Nick van de Vel
“You can never get a cup of coffee large enough or a book long enough to suit me.”

Het Schaarse Licht: Een Aangrijpend Meesterwerk van Nino Haratischwili

24 april 2024

Het is lang geleden dat een boek me nog zo diep heeft geraakt. Nino Haratischwili flikt het opnieuw.

Volledig in de traditie van haar stijl verweeft ze het heden en verleden op een manier die alleen zij kan. In Het schaarse licht volgen we de levens van vier jonge vrouwen: Keto, Nene, Ira en Dina. Ze groeien samen op in het post-Sovjet Georgië, een land dat na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in een machtsvacuüm terechtkomt. De straten worden beheerst door een schaduwmacht en maffia, geholpen door corrupte ambtenaren, politieagenten en politici. De turbulente tijdsgeest heeft directe invloed op de levens van deze vriendinnen, wier familiebanden nauw verbonden zijn met het geweld.

Verschillende sleutelmomenten in hun leven leiden tot catastrofale gevolgen voor de vriendinnen. Wanneer één van hen sterft, spat hun vriendschap uiteen. Maar zoveel jaar later komen ze elkaar weer tegen in Brussel, tijdens een fototentoonstelling met foto's genomen door hun overleden vriendin. Hier begint het verhaal opnieuw. De foto's voeren hen terug naar het verleden en onthullen hun gezamenlijke geschiedenis. Haratischwili springt geniaal heen en weer tussen heden en verleden, op een manier die alleen zij beheerst.

Het schaarse licht is geen verhaal waar je enorm vrolijk van wordt. Het raakt je op momenten diep, en ik moest het af en toe even wegleggen. Tegelijkertijd laat het je niet los en is het een ontzettend aangrijpend en prachtig verhaal. Dit boek heeft me tot in het diepst van mijn ziel geraakt, en eerlijk gezegd is dat niet vaak gebeurd. De laatste keer was ook met een boek van Haratischwili. Haar schrijfstijl raakt een gevoelige snaar bij mij, en dat maakt haar werk zo bijzonder.

Synopsis

Wanneer drie jeugdvriendinnen elkaar weerzien bij een tentoonstelling van foto's van een overleden vriendin, reflecteren ze op hun gezamenlijke geschiedenis in het Georgië van na de sovjetoverheersing.

Nick van de Vel
Leestip van Nick van de Vel
“You can never get a cup of coffee large enough or a book long enough to suit me.”

Het schaarse licht : roman
Titel:
Het schaarse licht : roman
Auteur:
Nino Haratischwili
# pagina's:
779 p.
Uitgeverij:
Meridiaan Uitgevers
ISBN:
9789493169838
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Georgië, Vriendschap
Aanbevolen voor:
Aangrijpend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips