Deborah van den Berg

Een geurende vertelling

4 juni 2020

Wellicht heb je de film van dit boek gezien, maar zoals zo vaak is het boek vele malen beter!

Jean-Baptiste Grenouille is een baby als men ontdekt dat er iets mis is met hem: hij heeft geen geur. De bekende geur die baby's hebben, is er simpelweg niet. Echter compenseert hij dit door zelf een zeer goed reukvermogen te hebben. Dit biedt hem de kans om een baan te krijgen bij één van de meest bekende parfumeurs die Parijs kent, maar al gauw vertrekt hij om zijn eigen avontuur aan te gaan. Een bruut avontuur, want hij is van plan een uniek parfum te creeëren, een parfum dat de wereld doen zal luisteren naar de stem van de man zonder geur. Een parfum gemaakt van de geur van jonge maagden...

Hoewel de beschrijving cru klinkt, is het verhaal adembenemend mooi. Süskind kan als geen ander beschrijven hoe de geuren ruiken. Dit boek is dan ook niet simpelweg een tekstueel verhaal, maar ook een olfactorische vertelling van hoe een jonge man - genegeerd door al die hij lief zou willen hebben - zijn ultieme parfum creeërt, en daarmee zijn persoonlijkheid. Als lezer word je meegetrokken in zijn leven en iedereen die hij op zijn pad tegenkomt. Zodanig, dat je zelfs enige empathie op kan brengen voor Grenouille.

Synopsis

Een man, geboren in erbarmelijke omstandigheden in Parijs in 1738, heeft een uiterst gevoelig reukorgaan waarmee hij als parfumeur grote faam en macht verwerft.

Deborah van den Berg

Het parfum : de geschiedenis van een moordenaar
Titel:
Het parfum : de geschiedenis van een moordenaar
Auteur:
Patrick Süskind
# pagina's:
255 p.
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044627718
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Frankrijk ; 18de eeuw
Aanbevolen voor:
Beeldschoon,
Boeiend,
Kleurrijk
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips