Folkloristische magie
The House with Chicken Legs van Sophie Anderson is een hartverwarmend en onvergetelijk verhaal. Geïnspireerd door de folklore van Baba Yaga. Anderson geeft een nieuw leven aan deze klassieke mythe, gepresenteerd door de ogen van de herkenbare en oprechte jonge Marinka, die samen met haar grootmoeder in een huis op kippenpoten woont. Terwijl haar grootmoeder de zielen van de doden naar het hiernamaals begeleidt, en Marinka voorbestemd is om haar grootmoeder op te volgen, droomt ze van een ander leven en van eigen keuzes..
Marinka woont in een huis dat letterlijk op kippenpoten loopt. Dit bijzondere huis is niet alleen een setting, maar ook een karakter op zich, doordrenkt met persoonlijkheid en invloed, en best wel wat humor. De mogelijkheid van het huis om rond te zwerven zou het verlangen van Marinka naar vrijheid en een leven buiten de grenzen van haar voorbestemde rol als toekomstige Yaga kunnen symboliseren, of dat heb ik er toch van gemaakt.
Marinka's reis is zowel emotioneel diep en aangrijpend... Het zit vol momenten van vreugde, verdriet en diepgaande zelfreflectie, eigenlijk verkent het verhaal meesterlijk de thema's van bestemming, erbij horen en de moed om je eigen pad te banen.
Het is zo'n boek dat bij je blijft, en je uitnodigt om de magie opnieuw en opnieuw te herbeleven. Perfect voor jonge lezers en volwassenen, het is een bewijs van de blijvende aantrekkingskracht van folklore en de tijdloosheid van een goed verteld verhaal.
Wie zegt dat volwassenen niets te zoeken hebben bij Young Adult boeken? The House with Chicken Legs is nogmaals het bewijs dat elk boek, zolang je als lezer er van geniet, gelezen moet worden.
Synopsis
Marinka (12, ik-persoon) woont samen met haar oma, Baba Jaga, in een huis dat telkens aan de wandel gaat. Haar oma begeleidt de zielen van dode mensen door de Poort. Als Marinka weg wil lopen om haar eigen pad te vinden, heeft haar huis een heel ander idee. Vanaf ca. 12 jaar.