Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Sprookje

9 april 2021

Het geknetter in de sterren. Door: Jón Kalman Stefánsson.

Dit is mijn derde Stefánsson, de derde keer dat ik zijn universum betreed. Het is een beetje als een Wes Anderson film kijken: ook hij heeft een eigen (symmetrische) beeldtaal die je overal in herkent. Bij Jón is het een poëtische, lyrische woordtaal die voor mij symbool staat voor IJsland.

In dit boek volgen we een kleine jongen, van zeven jaar, die zijn moeder heeft verloren en zich helemaal verliest in het spelen met zijn tinnen soldaatjes. Hij leeft in een stille, eenzame wereld samen met zijn vader. Tot er op een ochtend plots een vrouw uit de slaapkamer van zijn vader komt; de stiefmoeder. Een nieuw woord, een nieuw concept in zijn leven.

Langzaam aan komen we door zijn verhalen meer en meer te weten over zijn leven nu maar ook het leven van zijn ouders, grootouders en overgrootouders. Vooral de verhalen over de flamboyante, viriele overgrootvader en de gepassioneerde overgrootmoeder veroveren je hart en toveren vaak een glimlach op je lippen.

Er is veel eenzaamheid in het leven, van elke generatie, maar ook veel liefde en passie. Dit alles wordt beschreven in een meanderende poëtische taal die vaak zinnen oplevert die je wil onderlijnen en inkaderen.

Jón Kalman Stefánsson lezen is een wereld betreden die je even de alledaagse werkelijkheid laat vergeten. Het zijn kleine verhalen in een grote wereld die wel wat meer sprookjes en magie kan gebruiken.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Het geknetter in de sterren
Titel:
Het geknetter in de sterren
Auteur:
Jón Kalman Stefánsson
# pagina's:
Uitgeverij:
Ambo|Anthos
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Betoverend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips