André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

een tijd van grote veranderingen in West-Afrika:

24 februari 2022


Na een brute roofoverval op hun dorp worden de tweelingzusjes Hassana en Husseina van elkaar gescheiden. Hassana belandt na haar omzwervingen in Accra, aan de Goudkust van West-Afrika, waar ze haar plek vindt in de grootstedelijke politiek. Husseina komt in Bahia, Brazilië, terecht waar ze woont en werkt met een voodoopriesteres. In hun dromen over het diepe blauw dat hen scheidt blijven ze echter met elkaar verbonden.
Hassana en Husseina zijn beide goed afgeronde personages en lezers zijn getuige van hun groei van hun pijnlijke scheiding, tot de reis die hen leidt naar het realiseren van hun volledige zelf.
In deze epische en ontroerende roman vol historische details neemt Ayesha Harruna Attah de lezer mee naar een tijd van grote veranderingen in West-Afrika: de slavernij is afgeschaft, maar het kolonialisme doet zijn intrede in de levens van twee moedige jonge vrouwen die de nieuwe maatschappij vormgeven.
Door het lot blijft Hassana in de Gold Coast en wordt verkocht als slaaf, terwijl Husseina (die door de religie Vitória wordt) dankzij haar peetmoeder naar Lagos en later naar 'groenere weiden' in Bahia wordt gebracht. Ook dat Brazilië maakte deel uitvan de Afrikaanse diaspora; De Latijns-Amerikaanse en Caribische regio's waren de eerste gebieden in Amerika die werden bevolkt door Afrikaanse immigranten.

Attah werpt ook licht op enkele van de (door vrouwen geleide) organisaties die in de koloniale tijd hadden gevochten voor de rechten van inheemse Ghanezen, zoals – Native Ladies of Cape Coast en Gold Coast Aborigines' Rights Protection Society. Het is verheugend dat ze Jonge lezers kennis laat maken met dit feit.


.

Wat Het diepe blauw/The Deep Blue Between zo boeiend maakt is hoe elk personage dat Hassana en Vitória tegenkomen hen helpt dichter bij elkaar te komen.

Aangezien dit Attah's eerste YA-roman is, is hij echt beladen met zoveel geschiedenis en wijsheid!
Hartverwarmende historische roman over zusters gescheiden door Europees imperialisme - en een diepblauwe oceaan die hen ook verbindt.
. Het is een doordachte - en tot nadenken stemmende - roman, met liefde, hoop en vastberadenheid. Hij biedt essentiële inzichten in de effecten van het Europese imperialisme en de verbindingen tussen Afrikanen en Brazilianen van Afrikaanse afkomst, door middel van een duidelijk ontroerend menselijk verhaal.

Synopsis

De tweelingzussen Hassana en Husseina groeien door omstandigheden ver van elkaar op.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Het diepe blauw
Titel:
Het diepe blauw
Auteur:
Ayesha Harruna Attah
# pagina's:
266 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Orlando
ISBN:
9789083146829
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Broers en zussen
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Kleurrijk
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar,
Jeugd

Gerelateerde leestips