Nick van de Vel
Leestip van Nick van de Vel
“You can never get a cup of coffee large enough or a book long enough to suit me.”

Liefde voor de wereld

7 april 2024

Hannah Arendt, een Duits-Amerikaanse Joodse filosofe, vooral politiek denker (ze had een hekel aan de term filosoof), wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke denkers van de twintigste eeuw. Haar leven en intellectuele reis worden meesterlijk ontrafeld in het boek, Hannah Arendt: For Love of the World door Elisabeth Young-Bruehl

Van haar jeugd in Duitsland tot haar studies, de complexe relatie met Martin Heidegger, en haar tijd in een concentratiekamp, alle facetten van haar leven komen aan bod. Ook de levenslange vriendschap met Jaspers ontbreekt hier niet.Na haar vlucht naar Amerika zou ze uiteindelijk op 69-jarige leeftijd overlijden.

Het Eichmann-proces, waarin ze de banaliteit van het kwaad blootlegde, wordt tot in de kleinste details besproken. Ook de heisa wat dit teweegbracht, bespreekt ze levendig. Elisabeth Young-Bruehl brengt Arendts verhaal echt tot leven, zowel persoonlijk als intellectueel. Je merkt dat ze niet alleen een kenner, maar ook echt een liefhebber is. Voor nieuwkomers in Arendts denken is deze biografie een absolute aanrader. Het begrijpen van haar ideeën is veel begrijpelijker met het kennen van haar levensverhaal.


Nick van de Vel
Leestip van Nick van de Vel
“You can never get a cup of coffee large enough or a book long enough to suit me.”

Titel:
Hannah Arendt: For Love of the World
Auteur:
Elisabeth Young-Bruehl
# pagina's:
620
Aanbevolen voor:
Boeiend

Gerelateerde leestips