Jade Peeters
Leestip van Jade Peeters
Waarom zou je een film kijken als je fantasie beter is? ;)

Memoires van een vroedvrouw van de jaren 50

27 april 2024

Ik was al een echte fan van de serie 'Call the midwife'. Toen ik hoorde dat de memoires van Jennifer Worth ook in boekvorm bestond, wilde ik hem meteen lezen en ik werd niet teleurgesteld. De serie geeft al een realistisch beeld weer, van hoe het leven in de jaren 50 in één van de armste wijken van Londen er aan toe ging. Met het boek krijg je een beter beeld van Jenny haar gedachten en hoe het voor haar was om als middenklasse, niet-religieuze vrouw terecht te komen bij de 'nonnekes', terwijl ze geconfronteerd wordt met de armoede van de mensen die ze moet verzorgen. In dit boek zijn er veel sterke vrouwen beschreven van de nonnen die gevochten hebben om de opleiding tot vroedvrouw erkend te maken en de vroedvrouwen die zich door het vuur gaan voor hun patiënten tot de huisvrouwen die het huishouden combineren met het opvoeden van 10 kinderen in de kleine wooneenheden van de huurkazernes.

Het boek is zo geschreven dat het net lijkt alsof je bij een oude dame op de koffie bent en zij haar levensverhaal aan jou verteld. Ik dacht eerst dat deze schrijfstijl te onoverzichtelijk ging zijn, maar eigenlijk las het heel vlot.

Zeker een aanrader als je fan bent van de serie en voor de mensen die het nog niet kennen, kunnen nu een serie en een boek op hun verlanglijstje toevoegen. ;)

Synopsis

Londen, 1950. Jennifer Worth is 22 als ze als vroedvrouw begint te werken bij de nonnen in de Docklands, een volkswijk. Worth schetst het verhaal van de vrouwen die ze helpt een kind op de wereld te zetten en de nonnen voor wie ze werkt.

Jade Peeters
Leestip van Jade Peeters
Waarom zou je een film kijken als je fantasie beter is? ;)

Haal de vroedvrouw!
Titel:
Haal de vroedvrouw!
Auteur:
Jennifer Worth
# pagina's:
Uitgeverij:
Ambo/Anthos B.V.
ISBN:
9789047203674
Materiaal:
E-boek
Onderwerp:
Armoede ; Londen ; 1945-, East End (Londen), Vroedvrouwen
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Werelds
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips