Tess Van Linden
Leestip van Tess Van Linden
A mind needs books as a sword needs a whetstone, if it is to keep its edge - George R.R. Martin

Een onwaarschijnlijk simpele formule voor succes

26 juni 2020

Hoe creëer je goede gewoontes en hoe leer je slechte gewoontes af? Hoe bereik je je doelen en hoe verlies je nooit meer je zelfbeheersing? Het zijn maar een paar vragen die James Clear beantwoordt in zijn bestseller Elementaire Gewoontes, een boek dat een onwaarschijnlijk simpel framework meegeeft voor succes.

Urenlang door sociale media scrollen, alcohol drinken voor het slapengaan, neuspeuteren, opstaan bij het krieken van de dag, tandenpoetsen, stappen tellen, koffie drinken, mediteren,… Iedereen heeft goede en slechte gewoontes. We besteden daar doorgaans niet veel aandacht aan, want dat is net het punt, maar toch zijn gewoontes niet zomaar ‘gewoon’.

Niet om alle biologen en natuurwetenschappers tegen te spreken, maar gewoontes zijn de bouwstenen van het leven. Althans volgens James Clear, auteur van Elementaire Gewoontes (in het Engels Atomic Habits) en één van de meest toonaangevende deskundigen op vlak van gewoontevorming, besluitvorming en constante vooruitgang.

Net zoals atomen lijken gewoontes verwaarloosbaar klein, maar vormen ze de fundamentele eenheden van een groter geheel. Ze bepalen met andere woorden niet alleen wie we zijn en hoe we in elkaar zitten, maar ook wie we zullen worden.

Kleine veranderingen, groot resultaat

Gewoontes zijn kleine routines die afzonderlijk van elkaar niet veel voorstellen. Maar tel ze op en de uitkomst is markant. Zoals James Clear het schrijft: de rommel in je huis is het uitgestelde resultaat van je poetsgewoontes. Je kennis is het uitgestelde resultaat van je leergewoontes. Je gewicht is het uitgestelde resultaat van je eet- en sportgewoontes. Het geld op je bankrekening is het uitgestelde resultaat van je financiële gewoontes.

Kleine handelingen hebben opgeteld en na verloop van tijd dus een grote impact. En kleine veranderingen in die handelingen, zullen uiteindelijk dan ook een groot verschil maken. James Clear vergelijkt het met de koers van een vliegtuig met enkele graden veranderen. Een piloot die vanuit Los Angeles naar New York vliegt, zal in Washington D.C. landen door de neus van het vliegtuig 3,5 graden meer naar het zuiden te richten. Je merkt er niets van, tot je opeens 329 km van je oorspronkelijke bestemming voet aan grond zet.

Je doelen bereiken of succesvol worden is dus niet het resultaat van een once-in-a-lifetime transformatie. Maar wel van atomic habits: gewoontes of routines die niet alleen klein en gemakkelijk uit te voeren zijn, maar die ook de bron zijn van ongelooflijke kracht; componenten in het systeem van opgebouwde groei. Aldus James Clear.

Een boek vol life hacks

Maar hoe bouw je die goede gewoontes nu juist op? Hoe leer je slechte gewoontes weer af? Hoe hou je het vol? Hoe maak je komaf met uitstelgedrag? En wanneer komt het aan op genen en talent?

Op al deze vragen biedt James Clear een antwoord in Elementaire Gewoontes. Bovendien geeft hij aan de hand van voorbeelden en anekdotes nog veel meer verbluffende inzichten en handige life hacks mee! Elementaire Gewoontes is zeker en vast een aanrader.

Tess Van Linden
Leestip van Tess Van Linden
A mind needs books as a sword needs a whetstone, if it is to keep its edge - George R.R. Martin

Elementaire gewoontes : een makkelijke en bewezen manier om goede gewoontes te creëren en te breken met slechte gewoontes
Titel:
Elementaire gewoontes : een makkelijke en bewezen manier om goede gewoontes te creëren en te breken met slechte gewoontes
Auteur:
James Clear
# pagina's:
317 p. : ill.
Uitgeverij:
Lev.
ISBN:
9789400511415
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Gewoonten
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Inspirerend,
Slim
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips