Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Queen Rupi

18 januari 2021

De zon en haar bloemen. Door Rupi Kaur.

Als fan van Rupi is dit niet mijn eerste bundel van haar. Als echte fan van Rupi heb ik deze zelfs al in de oorspronkelijke versie: The sun and her flowers.

Ik ben dol op haar woorden, die niet zo maar poëzie zijn; ze zijn empowerend, feministisch, genezend. Sommige gedichten of delen ervan lezen als mantra’s, als toekomstige tattoos. Zo een belangrijke teksten moet je bij herhaling lezen, om ze diep in je hoofd, hart en ziel te nestelen. Het helpt dan om ze in twee talen te lezen. Zo vat je de kern én de nuance. Als er trouwens ooit een tweetalige editie komt wil die ik natuurlijk ook :)

Het is niet onbegrijpelijk dat Femina Libera, de feministische leesgroep, Kaur ook al eens besproken heeft. Er valt veel te zeggen over haar. Ze heeft wereldwijd al zo veel mensen beïnvloed, getroost en zelfs geïnspireerd (Instagram staat vol met dichters die de nieuwe Rupi willen worden). Ze heeft van haar pijn en verdriet schoonheid en kracht gemaakt. Iets wat haar kapot had kunnen maken heeft haar gebracht waar ze nu staat; op een wereldwijd podium. Haar woorden en tekeningen zijn van een eenvoudige schoonheid, rauwheid en puurheid die je direct als echt Rupi erkent.

Dikke merci aan uitgeverij Orlando om deze parel zo mooi te laten vertalen (door Anke ten Doeschate)!

Synopsis

Gedichten met feministische thema's: misbruik, onderdrukking, onzekerheid over lichaam en afkomst, zelfrespect, keurende blikken van mannen, meisjes die nooit geboren worden omdat zelfs hun moeders dat niet willen.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

De zon en haar bloemen / gedichten en illustraties Rupi Kaur
Titel:
De zon en haar bloemen / gedichten en illustraties Rupi Kaur
Auteur:
Rupi Kaur
# pagina's:
248 p. : ill.
Uitgeverij:
Uitgeverij Orlando
ISBN:
9789492086815
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Adembenemend,
Inspirerend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips