Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Wat een vrouw!

15 oktober 2020

De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo. Door Taylor Jenkins Reid.

Eens in de zo veel tijd komt er een boek voorbij dat alles heeft: het is spannend, romantisch, feministisch, empowerend, leest als een trein, zit vol boeiende karakters, geeft een kijkje in de geschiedenis én houdt ons als samenleving een spiegel voor. Dat soort boeken komt niet vaak voor, De zeven echtgenoten is het allemaal.

Ik heb zo hard van dit boek genoten, ik ben zo veel van Evelyn gaan houden. Op negenenzeventig jarige leeftijd wil de Hollywood-legende Evelyn Hugo eindelijk haar echte verhaal vertellen; haar biografie laten optekenen. Van aan het begin van haar film-carrière tot aan haar zevende huwelijk, ver van de spotlights in Spanje. Ze kiest daarvoor Monique, een onbekende reporter die in een scheiding zit.

Doorheen het boek groeien Monique en Evelyn dichter naar elkaar toe, maar pas helemaal op het einde komen we te weten waarom Hugo net Monique heeft uitgekozen. Dat is het spannende verhaal. Hoe Evelyn zo groot geworden is in Hollywood, waarom ze met 7 mannen is getrouwd en wie nu eigenlijk de ware liefde in haar leven was, dat is het stuk geschiedenis, feminisme, girlpower en ja, ook frustratie. Niet van Evelyn maar van mij, als lezer. Want de ellende waar ze van kindsbeen af mee te maken krijgt, omdat ze een vrouw is, is hartverscheurend en boos-makend. En ja, we hebben het dan over de jaren 50 in dit boek, maar jammer genoeg is er nog niet veel veranderd op allerlei vlakken. Niet in Hollywood, niet bij ons.

Seks is een machtsmiddel dat tegen vrouwen kan gebruikt worden, maar dat vrouwen ook zelf kunnen gebruiken om doelen te bereiken. Evelyn begrijpt al snel dat haar lichaam en wat ze er mee doet haar hogerop kan brengen. Voor haar is er een groot verschil tussen seks en seksualiteit. Dat is slim en moedig en baanbrekend maar het is ook erg jammer dat het zo werkt (nog steeds).

Evelyn heeft mensen gebruikt, heeft haar lichaam gebruikt, haar macht gebruikt om te komen waar ze wil. Dat maakt haar tot een moedige, slimme, geëmancipeerde vrouw, maar ook tot een vrouw die vaak een hoge prijs heeft betaald. Het stoere aan haar is dat ze dat ook allemaal eerlijk in haar biografie wil, ze wil niet afgeschilderd worden als een halve heilige maar wel als wie ze was. Met haar goede én slechte kanten.

De zeven echtgenoten breekt een lans voor vrouwen, feminisme, het omver schoppen van het patriarchaat, lgbtqia+-rechten, vrouwenvriendschappen, niet-traditionele gezinsstructuren,… En dat allemaal in een verhaal dat blinkt van de Hollywood-glamour uit de jaren ‘50, dat schreeuwt om een hedendaagse Whiterspoon-verfilming.

Zonder al te veel te verraden is het moeilijk uit te leggen hoe dit boek, Evelyn en Taylor Jenkins Reid mijn hart hebben beroerd. Dit boek is een klassieker in wording die alles in zich heeft om groots te schijnen, een Oscar waardig ;)

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo
Titel:
De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo
Auteur:
Taylor Jenkins Reid
# pagina's:
452 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Ambo|Anthos
ISBN:
9789026352874
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Hollywood
Aanbevolen voor:
Beeldschoon
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips