Wow, boeiend!
De wilde planten van België. Door: Annelies Jacobs.
Wow, wat een boek!
Wat een werk moet dit geweest zijn: uit 1300 inheemse planten (in België) er 300 kiezen en daar een portret van maken. Die planten staan dan ook nog eens per seizoen (dat ze bloeien) en per soort vindplaats gegroepeerd.
Annelies Jacobs maakte een indrukwekkende parel. Ik leerde haar kennen door het magazine van Natuurpunt en volg haar al enkele jaren op Instagram. Toen ik las, ook in het Natuurpunt magazine (wordt lid dan krijg je dit ook thuisgestuurd), dat zij De wilde planten van België had gemaakt wou ik dit boek heel graag hebben.
Tijdens de periode van de lockdowns ging Jacobs (noodgedwongen) in België op pad en zag toen met haar eigen ogen 1287 verschillende planten. #plantyear Cool hé!? Nog cooler is dat wij dit zelf ook kunnen doen, daar is dit boek alvast een eerste opstapje naar. Je weet wat doen deze zomer!
Elke plant wordt wetenschappelijk maar vlot leesbaar besproken. Je kan ook wat typische feitjes erover lezen en naast de informatie die je in elk plantenboek vindt krijg je hier ook een QR-code die je naar een locatie leidt waar de plant normaal gezien te zien is. Tof hé!? Door de duidelijke foto’s zie je ook goed waar je naar op zoek moet. Je kan je eigen ontdekkingen ook doorgeven. (Via Waarnemingen.be)
De wilde planten van België is geen oubollig naslagwerk maar wel een poëtische (Aapjesorchis, Wolfspoot, Parapluutjesmos,…), grappige (de vrouwelijke bloem van de hazelaar herken je aan haar rode punkkapsel) en boeiende ode aan onze eigen natuur. Vlakbij maar daarom niet minder indrukwekkend.
Wist jij dat ongeveer 1/3de van onze inheemse planten achteruitgaat en/of bedreigd is!? Werk aan de winkel dus.
Dankzij Annelies Jacobs weten we wie we moeten beschermen en waarom! Oh ja: ik ontdekte ook dat ik Knoopkruid in de tuin heb. Nog mooier nu ik de naam ken!