Even weg van de wereld
De vlinderkamer. Door Lucinda Riley.
Mijn eerste Riley. Na de hype van de Zeven Zussen-reeks wou ik toch ook eens weten hoe het is om een Lucinda te lezen. Ik werk bij een bakker en een tijdje geleden stond er een koppel in de winkel. Zij had een boek onder de arm, een Zeven zussen-deel. Toen ik er naar vroeg vertelde ze dat ze zo door het boek werd meegesleept dat ze het overal mee naartoe nam om elk verloren ogenblik te kunnen verder lezen. Dus ook in de rij bij de bakker. Haar man stond er glimlachend naast. Mooi hé.
Nu, na De Vlinderkamer, weet ik hoe het voelt om ook zo meegesleept te worden. Riley weet hoe ze een verhaal moet vertellen, dat staat vast. In De Vlinderkamer volgen we Posy Montague die, op 70-jarige leeftijd, in haar ouderlijk huis Admiral House woont. Maar dat landhuis raakt in verval en Posy zal het moeten verkopen.
Door de duale vertellijn, wisselend tussen de jaren 40-50 en het heden (2006) krijg je een quasi volledig beeld van het leven van Posy en het verleden van Admiral House. We maken kennis met Posy’s ouders, haar kinderen, haar geliefden en familie. Stuk voor stuk boeiende personages die direct een plaatsje in je hart veroveren (bijna allemaal). De liefde van Posy voor haar tuin en de natuur spatten van de bladzijden. Meestal in woorden maar soms ook in een prachtige botanische pentekening.
Intriges, geheimen, foute beslissingen, misstappen; het komt allemaal aan bod. Soms wil je het boek gillend weggooien omdat je het niet eens bent met beslissingen die er worden genomen, of niet worden genomen. Maar al snel neem je het weer bij de hand om verslaafd verder te lezen. Wanhopig verlangend naar een happy end…
In deze moeilijke tijden is het enorm bevredigend om even helemaal in een boek te verdwijnen. Zonder dat je je al te veel zorgen moet maken of na moet denken. Ik heb van elke pagina genoten. Lucinda is een geboren verhalenverteller. Ik snap haar fans volledig.