André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

In 1942 hun droom uiteen

22 november 2023

Jan Brokken maakte van zijn boek De tuinen van Buitenzorg, een zoektocht naar de vrouw die zijn moeder was geweest voor zij hem, de jongste van haar drie zoons, in 1949 kreeg.
Het gaat over zijn moeder, zijn vader, zijn broers en wat die in Nederlands Indië meemaakten voordat de schrijver zelf geboren werd. De ouders van Jan Brokken, namelijk, vertrokken als pas getrouwd stel medio jaren dertig naar Indië. Zijn vader, in het boek Han genoemd, had een kerkelijke opdracht ontvangen.
Brokken volgt de belevenissen van zijn ouders aan de hand van de brieven die zijn moeder, in het boek Olga genoemd, aan haar zus – ‘tante Noor’ - schreef en hij vult dat aan met impressies die hij opdeed tijdens een reis naar Indonesië, die hijzelf veel later (in 1991) maakte. Het mooie van zijn boek is dat hij deze lezer aan de hand van die brieven van zijn moeder laat kennismaken met tal van personen, kwesties en gebeurtenissen in en rond de tijd van het verblijf van zijn ouders in Nederlands Indië.
Ook krijgen we een stukje muziekgeschiedenis voorgeschoteld naar aanleiding van componist Leopold Godowsky, een relatief onbekend componist, maar componist van de Java Suite, een muziekstuk waarin de componist zijn liefde voor Gamelanmuziek heeft uitgedrukt.
Jan Brokken vertelt dit verhaal aan de hand van zijn moeders brieven aan tante Nora, op een bijzondere manier verweven met de compositie “De tuinen van Buitenzorg” van Godowsky.
De tuinen van… leest als een boeiend verhaal over de jonge Olga en Han die als pioniers met meerdere echtparen naar Nederlands-Indië vertrokken. Hoe verging het hen die probeerden te integreren en een bestaan ver van huis op te bouwen.
Zijn ouders waren er gelukkig. Maar helaas spatte In 1942 hun droom uiteen.
Brokken schrijft met grote betrokkenheid en inlevingsvermogen dit mooie persoonlijke document.

Synopsis

Aan de hand van 39 openhartige brieven van zijn moeder Olga vanuit Makassar (Celebes) aan haar zus schetst de auteur haar leven in Nederlands-Indië als echtgenote van een predikant en slachtoffer van de Japanse bezetting.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

De tuinen van Buitenzorg
Titel:
De tuinen van Buitenzorg
Auteur:
Jan Brokken
# pagina's:
237 p. : ill.
Uitgeverij:
Uitgeverij Atlas Contact
ISBN:
9789045046334
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Moeders, Java, Tuinen, Nederlands-Indië
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Hoogstaand
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips