André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

terugblikken op een woelig verleden

22 juli 2020

Citaat: "We leven sinds de 'aanwerving' samen in één land, maar nog steeds in twee verschillende werelden. Werelden die elkaar al drie generaties uitdagen, maar zelden of nooit versmelten. Werelden die, na al die jaren, nog gescheiden zijn door eigen grenzen..."

Grenzen. De taal van de Berbers heeft er zelfs geen woord voor. In het Arabisch zegt men ‘Diwanat’, en dat is dan weer afgeleid van het Frans: ‘douane’. Vòòr de kolonisatie kende de Noord-Afrikaan het concept ‘grens’ niet. En toch hebben grenzen een belangrijke rol gespeeld voor Abdelkader Zahnoun en zijn familie.

Via de Zwarte Komedie heb ik kennis gemaakt met het talent van Abdelkader Zahnoun en daar ben ik ben heel blij om. Later heb ik hem nog diverse keren zien optreden alleen, met Jokke Schreurs of met Wannes van de Velde. En nu is er bij uitgeverij EPO een boek verschenen waarin hij vertelt over zijn tocht van hemzelf en zijn familie van Marokko, Algerije naar Antwerpen. Het is een heel mooi werkje, waarin hij weinig over zichzelf maar des te meer over zijn familie, zijn ouders en zijn grootouders vertelt.

Abdelkader Zahnoun werd in 1957 in Sidi Bel Abbes (Marokko) geboren. Naast zijn optredens als muzikant is hij ook nog actief als lesgever en als acteur. Sinds 1983 speelt hij in verschillende producties van ‘De Zwarte Komedie’, zo bijvoorbeelde speelde hij bij Woestijn 93 en tussendoor ook bij Ceremonia van Erik De Volder in Kakkerlakken. In 1995 krijgt hij bij het ICM een intensieve opleiding als muziekleraar. Hij geeft talrijke workshops in scholen en laat jongeren kennismaken met diverse instrumenten en muziekstijlen. De melancholische Berbermuziek, de dansende oosterse charki, de feestelijke chaabi muziek ... worden aan de hand van zang, de Arabische fluit, darbouka, bendir en tar (percussie) aangebracht. Deze workshops vormen voor de jongeren ook een praktische kennismaking met de muziek.

Eigenlijk behoren de Zahnouns tot de grote familie van de trekvogels of Berbers. Toch is dit boek geen echte migratiegeschiedenis: de taal van de Berbers hééft zelfs geen woord voor 'grenzen'! Abdelkaders verhaal overspant meer dan een eeuw Marokkaanse, Algerijnse en Belgische historie. Van de Rifoorlog onder leiding van de legendarische Abd el-Krim tot de Grote Droogte in de jaren veertig. Van de aanwerving van vader Zahnoun in Antwerpen tot de opkomst van extreemrechts en de Arabische Lente. Via diverse familieleden blikt hij terug op een stuk geschiedenis dat heel weinig, te weinig gekend is. Abdelkader schrijft ook poëzie en dat merk je als hij spreekt of schrijft. In dit boek staat trouwens zijn mooie gedicht 'Handwerpen'. Zijn doordacht terugblikken op een woelig verleden straalt dezelfde rust uit dan die hem kenmerkt op het podium.


Synopsis

Familiegeschiedenis van de Algerijns-Belgische auteur (1957).

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

De taal van Berbers heeft geen woord voor grenzen
Titel:
De taal van Berbers heeft geen woord voor grenzen
Auteur:
Abdelkader Zahnoun
# pagina's:
130 p. : ill.
Uitgeverij:
EPO
ISBN:
9789491297991
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Algerijnse migranten
Aanbevolen voor:
Betoverend,
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips