André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Balanceren tussen de taal van het hart en het alledaagse

5 september 2022

Mustafa Kör die in 1976 in Oost-Turkije geboren werd, was nauwelijks drie jaar oud toen hij in Vlaanderen arriveerde. Hij genoot dus onderwijs in het Nederlands en nog erg jong schreef hij reeds enkele kortverhalen, blijkbaar met succes, want één ervan, Uitverkoren, werd in Nederland bekroond met de El Hizjra Literatuurprijs. Dit verhaal vormt trouwens het vertrekpunt voor de erg gesmaakte debuutroman De lammeren (2007). Dit debuut werd onderscheiden met de tweejaarlijkse cultuurprijs van Maasmechelen en met de publieksprijs van de Groene Waterman.

Na een project als Dichter in Residentie op een technische school publiceerde hij in 2019 de dichtbundel Poëziejongens . Deze bundel kreeg samen met het project de culturele Pluim-award van de stad Tessenderlo.

Mustafa Kör is peter van Het Lezerscollectief , een netwerk van leesbegeleiders in Vlaanderen, dat leesbijeenkomsten organiseert voor mensen die moeilijk toegang hebben tot literatuur, onder meer gevangenen, mensen met psychische problemen en mensen in armoede.

In 2022 volgt hij Carl Norac op als Dichter des Vaderlands van België voor een periode van twee jaar. Gedurende die periode zal zijn poëzie de hoofdrol spelen in diverse maatschappelijke projecten.

Verlies was een heel sterk aanwezig element in De lammeren. En dat zelfde verlies profileert zich ook weer heel doordringend in de gedichtenbundel Ben jij liefde (2016). Reeds in De Lammeren was het duidelijk dat de auteur over een poëtisch taalgebruik beschikte en dat hij ook moeiteloos kon overschakelen van de Oriëntaalse naar de Westerse verhaaltechniek. In deze debuutbundel wordt pas echt duidelijk wat een taalvirtuoos en groot dichter Mustafa Kör echt is. Hij slaagt erin poëzie op te bouwen die niet alleen technisch sterk is maar ook inhoudelijk heel wat te bieden heeft. Elk gedicht is een huis dat de lezer warmte biedt. Het vraagt bewondering om de mooie taal en het vraagt aandacht om de hartenkreten die er heel fijntjes in worden opgediend.

Op 31 januari 2022 verscheen Brood en liefde bij maelstrÖm reEvolution en PoëzieCentrum. Deze bloemlezing is een tweetalige kennismaking met de poëzie van Mustafa Kör. Het is een ongewone bundel vol beelden en muzikaliteit in een barokke taal. Het klassieke gedicht 'Idylle' dat herinneringen van een achtergelaten leven in een dorpje in Anatolië oproept. Deze mooie bloemlezing balanceert tussen uitersten, de taal van het hart en het alledaagse.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

De pain et d'amour : poésie
Titel:
De pain et d'amour : poésie
Auteur:
Mustafa Kör
# pagina's:
76 p. : foto
Uitgeverij:
MaelstrÖm reEvolution
ISBN:
9789056550691
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Betoverend,
Inspirerend,
Kleurrijk
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips