Katja Verbeeck
Leestip van Katja Verbeeck
"Dat is het ding over boeken. Ze geven je de kans om te reizen zonder je voeten te bewegen."

boeiend

16 maart 2024

Van de braafste zoon in een groot gezin tot een barman met een wild nachtleven in een gay-club: dat is het leven van Idriss in een notendop. De meisje gaat over zijn zoektocht naar (zelf)acceptatie, de ingewikkeldheid van familie en de rol die zijn moslim-achtergrond daarin speelt.

De meisje is gebaseerd op de gelijknamige theatervoorstelling van Jaouad alloul en volgt het leven van Idriss. Al vanaf jonge leeftijd had Idriss gevoelens voor jongens die hij niet zo goed kon plaatsen en waarvan hij het gevoel heeft dat het iets verkeerds is. Hij bid tot Allah om niet homo te zijn, maar het lukt niet om zijn gevoelens te onderdrukken. Het boek bevat een QR-code die leidt naar een Spotify afspeellijst passend bij het verhaal. Dit vond ik een leuk detail, want het paste goed bij het wilde nachtleven van de club waarin Idriss werkte.

Queer zijn in de moslimgemeenschap is iets waar ik zelf niet over kan meepraten en ik denk dat ik daarom een deel van het verhaal minder indruk op mij maakte dan als dat wel het geval was geweest. Dat gezegd te hebben, vond ik het verhaal inhoudelijk mooi en indrukwekkend. De theatervoorstelling is minstens even goed!

Synopsis

Een jongeman worstelt als kind met zijn seksualiteit en geloof, en verlaat op 20-jarige leeftijd het ouderlijk huis om op zoek te gaan naar zichzelf.

Katja Verbeeck
Leestip van Katja Verbeeck
"Dat is het ding over boeken. Ze geven je de kans om te reizen zonder je voeten te bewegen."

De meisje
Titel:
De meisje
Auteur:
Jaouad Alloul
# pagina's:
271 p.
Uitgeverij:
Lannoo
ISBN:
9789401486217
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Queer, Identiteit, Islam en homoseksualiteit
Aanbevolen voor:
Cool,
Kleurrijk,
Subtiel
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips