André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Personages die vaak in alle stilte hun heil zoeken in de natuur.

31 oktober 2020

Citaat: "Haar kinderen zijn nu volwassen. Ze haten haar niet. Omdat ze is weggegaan of is weggebleven. Ze hebben haar ook niet vergeven. Ze zouden haar misschien toch nooit vergeven hebben, maar dan zou het om iets anders geweest zijn."

Alice Munro studeerde aan de universiteit van West-Ontario en dreef in de jaren zestig van vorige eeuw met haar man korte tijd een boekhandel. Ze ontpopte zich al snel als een meesterlijk schrijver van verhalen. Voor haar bundels kreeg ze vele literaire prijzen.

De liefde van een goede vrouw, haar negende boek, werd bekroond met de Amerikaanse National Book Critics Circle Award en de Canadese Giller Prize. Een vertaling verscheen in dertien landen, waaronder Nederland, Frankrijk, Israël, Duitsland, Spanje en Italië.

De liefde van een goede vrouw bevat acht verhalen die lezen als korte romans. De meestal vrouwelijke personages proberen hun dagelijks bestaan, of dat van anderen, naar hun hand te zetten – in werkelijkheid of in hun fantasie. Ze ontmoeten nieuwe mensen, knopen relaties aan, verliezen een geliefde, en maken keuzes in het leven. Maar ze rekenen daarbij buiten de onvermoede en geheime kracht van de liefde.

De verhalen van Munro zijn niet echt kort. In deze bundel van acht verhalen telt het kortste dertig pagina’s en het langste iets meer dan tachtig. Maar ook qua inhoud zijn ze omvangrijk. Elk verhaal vertelt zoveel dat het wel romans lijken. Gothic noemt men haar verhalen wel eens. Voor mij persoonlijk leunt ze heel dicht aan tegen de onderkoelde verhaalstijl van Anita Brookner.

De verhalen van Alice Munro zijn heel Angelsaksisch en hebben zeer gelouterde personages die ook vaak in alle stilte hun heil zoeken in de natuur. De man-vrouwrelatie of de moeder-dochterrelatie worden heel vaak met de nodige schroom en onbehagen benaderd. «virtuoso of domestic horror», noemt een Brits criticus haar en gedeeltelijk ben ik het daar mee eens en ik zou dan ook liever niet in de personages van deze 'beul met de zachte handen' terecht komen

Synopsis

Verhalen over vrouwen die door ingrijpende gebeurtenissen het bijzondere ontdekken dat onder de oppervlakte van het schijnbaar gewone dagelijks leven ligt.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

De liefde van een goede vrouw : verhalen
Titel:
De liefde van een goede vrouw : verhalen
Auteur:
Alice Munro
# pagina's:
347 p. ; 15 cm
Uitgeverij:
World Editions
ISBN:
9789462370111
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vrouwen
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Hoogstaand
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips