perfecte taalgevoeligheid en olijke humor
Persoonlijk draag ik de familieromans van Walter Van den Broeck een heel warm hart toe Zijn werk kenmerkt zich door autobiografische elementen en beschrijvingen van de dagelijkse geschiedenis zoals deze wordt gezien door de gewone man en vrouw. Met zijn perfecte taalgevoeligheid en olijke humor won Van Den Broeck in 1982 de Staatsprijs voor Toneel en de Staatsprijs voor Proza in 1993.
In 2019 verscheen Niets voor de familie waarin Walter van den Broeck zijn fascinatie voor zijn stiefoom Jaak uit de doeken deed en in 2021 Crossroads waarin het Olen van zijn jeugd en de verdwenen cultuur van het volkscafé vol nostalgie beschreven werd.
Zijn voorlopig laatste werk De lastige liefde is een literair afscheid van zijn dertien jaar oudere broer Jules die in december 2021 op 93-jarige leeftijd in Mexico overleed.
De dochter van Jules, Lilli vertelt op een fabuleuze wijze het leven van haar vader, waar heel de familie bij betrokken wordt, vanaf het moment dat die in 1950 als 22-jarige Olenaar naar de Verenigde Staten trok en later naar Mexico verhuist , waar hij trouwt met een plaatselijke schone.
. Jules was altijd een mooie jongen geweest die de vrouwen met dozijnen wist te charmeren. Hij werd bij het leger bokskampioen en toen zijn grootvader hem naar Amerika deed verhuizen, ging hij daar achter de ‘tefkens’ – grootvaders codewoord – jagen.
Maar Jules wordt tevens een succesvol zakenman. Terwijl de oudere generaties bekvechten over Jules bourgondische levensstijl, kijkt Walter met een zekere bewondering naar zijn broer. Al die tijd is schrijver Walter met zijn flamboyante grote broer via brieven en mails in contact gebleven. Een enkele keer ging Walter trouwens op bezoek bij zijn broer en nicht in Mexico.
Zoals zo veel migranten worstelt Jules van den Broeck met zijn dubbele identiteit. Hij voelt zich Mexicaan noch Vlaming.
De lastige liefde is een prachtige familieroman waarin de auteur al de emoties en ‘petites histoires’ van een hechte familie aan de lezer serveert!