Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Boeiend!

28 november 2023

De laatste lente van de dinosauriërs. Door: Melanie During.

Ik hou van boeken die me iets bijbrengen. Ik lees voornamelijk boeken geschreven door vrouwen. Ik hou van roze. Wel; dan kom je dus uit bij hét dinoboek van paleontoloog Melanie During. Een boek met veel roze op de cover en een schrijver met roze haar: ik hou ervan!

Ik hoorde During zeer boeiend en enthousiasmerend vertellen in Voorproevers (nog te herbeluisteren op VRT Max), begon haar te volgen op Insta waar ze geregeld meeslepend een stukje uit haar boek voorlas. En nu las ik haar boek.

Ik zal heel eerlijk zijn: sommige stukken las ik iets diagonaler dan andere. Als het over Melanie ’s leven en haar werk gaat dan las ik elke letter, als het meer wetenschappelijk over de dino’s en hun soorten ging kon ik niet altijd even geboeid blijven. Wat helemaal aan mij ligt want ik ben eigenlijk geen ‘dino mens’ en ik ben ook niet wetenschappelijk onderlegd. Ik ben gewoon breed geïnteresseerd.

During heeft de gave om heel gepassioneerd en vlot te vertellen én schrijven over dingen die niet altijd even makkelijk zijn. Er heerst nog veel onwetendheid in de paleontologie, er is nog veel niet ontdekt, iets niet vinden wil niet zeggen dat het er niet is geweest, … Paleontologen zijn zeker nog niet ‘uit’ ontdekt. Als we de wereld niet 'naar de boem' blijven helpen komen er ongetwijfeld nog spectaculaire ontdekkingen. Elke dag geven mensen zoals Melanie het beste van zichzelf om meer mysteries te ontrafelen. Geduldig monnikenwerk. En ook wel wat detectivewerk; hoe Melanie ontdekte dat de dino’s op een lentedag zijn uitgestorven: wow!

During brengt boeiende wetenschap dichter bij leken, ze waarschuwt ondertussen voor een zesde massa-extinctie én zet vrouwen in de spotlight die te weinig erkenning kregen (zoals Mary Anning, ondertussen ook gekend uit de film Ammonite). Ze kan geweldig goed schrijven en vertellen, doet baanbrekend onderzoek én heeft geweldig haar; wat een vrouw! Fan!

Synopsis

Beschrijving van de geschiedenis van dinosauriërs en de wetenschap die ze onderzoekt, met speciale aandacht voor het moment van uitsterven. Met zwart-witfoto’s en -illustraties.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

De laatste lente van de dinosauriërs : de dinosaurus, van uitsterving tot ontdekking
Titel:
De laatste lente van de dinosauriërs : de dinosaurus, van uitsterving tot ontdekking
Auteur:
Melanie During
# pagina's:
301 p. : ill.
Uitgeverij:
HarperCollins
ISBN:
9789402712797
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Dinosaurussen, Paleontologie
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Slim
Doelgroep:
Volwassenen