André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Er is geen liefde, maar wel dwang.

8 december 2021


Erdal Balci (Ardahan, Turkije, 15 januari 1969) is een Nederlands journalist en schrijver.
Hij was ongeveer elf jaar oud toen hij naar Nederland kwam waar hij in Utrecht ging wonen met zijn ouders en de vier andere kinderen, hij was de jongste. In Utrecht bezocht hij eerst een jaar een taalschool. Daarna doorliep hij de mavo en de havo. Hij volgde een jaar lerarenopleiding en switchte toen naar de studie journalistiek, ook in Utrecht.
Balci werkte voor het tijdschrift Contrast, en daarna onder andere voor Vrij Nederland, de Volkskrant en de Nieuwe Revu, voor Trouw, De Standaard en De Groene. In 1998 werd hij correspondent in Turkije, voor dagblad Trouw. Aanvankelijk met standplaats Ankara. Hij schrijft over de politieke ontwikkelingen in Turkije. Hij woonde lang in Istanboel en combineerde journalistiek met het schrijven van literatuur. Omdat hij wil dat zijn kinderen in vrijheid opgroeien trok hij na een verblijf van 16 jaar in Istanbul, terug naar Utrecht.
Erdal Balci schrijft ongelooflijk mooi over zijn dramatische jeugdjaren in Turkije in een beeldende stijl vol vergelijkingen en metaforen. Als hij 11 jaar is, verhuist het gezin naar Utrecht, waar de vader al langer als gastarbeider werkt. De auteur ervaart het leven binnen zijn Turkse familie als een gevangenis. De sociale controle door de familie en de Turkse omgeving beperkt hem in alles. Er is geen liefde, maar wel dwang. Zijn omgang met zijn Turkse vrienden, de eerste contacten met meisjes en zijn liefdesverdriet, het zit in zijn autobiografische verhaal en neemt de lezer op openhartige wijze mee in zijn ontwikkeling om los te komen uit de gevangenis van het Turkse milieu met zijn onbarmhartige sociale controle.
De Turks-Nederlandse romancier verkettert in zijn autobiografische roman zowel de starre islamitische cultuur als de postmoderne westerse plooibaarheid om die islam haar patriarchale positie te blijven gunnen.

De Gevangenisjaren schetst een beklemmend beeld van de hulpeloosheid van een stel migrantenkinderen in de Utrechtse straten en hoe mensen - ongeacht hun culturele of religieuze achtergrond hun leven zin trachten te geven, wat een uiterst moeilijke opdracht is.

Synopsis

De zoon van een Turkse gastarbeider in Utrecht probeert los te komen uit het dwingende Turkse milieu waarin hij verkeert.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

De gevangenisjaren
Titel:
De gevangenisjaren
Auteur:
Erdal Balci
# pagina's:
284 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
De Geus
ISBN:
9789044542042
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Turkse migranten ; Nederland
Aanbevolen voor:
Aangrijpend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips