Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Zeepbel

3 mei 2022

De dagen van de bluegrassliefde. Door: Edward van de Vendel.

Een jaar of 20 geleden las ik dit boek voor het eerst en ik ben het nooit vergeten. Dus toen ik zag dat er nu een nieuwe uitgave van is wou ik die zeker hebben, én (her)lezen. Oorspronkelijk dateert dit boek van 1999! Dit is de 10de (herziene) druk. Later dit jaar komt er ook een heruitgave van Ons derde lichaam en Oliver. Samen vormen deze boeken een prachtige queer trilogie.

Als luisteraar van de Lesbische Liga podcast weet ik dat de meeste LGBTQIA+- verhalen (films maar ook boeken) slecht aflopen voor de hoofdpersonen; na een leven van kommer en kwel (in verband met hun seksuele oriëntatie) eindigen ze meestal halfdood of dood.

Dat viel ook de jonge auteur van de Vendel op en daarom wou hij heel graag een boek schrijven over de koortsige liefde tussen twee jongens. Een liefde die niet dramatisch afloopt. En zo ontstond het prachtige, ondertussen iconische, boek De dagen van de bluegrassliefde. Een verhaal over de opflakkerende liefde tussen 2 begeleiders op een zomerkamp in Amerika: de Nederlandse Tycho en de Zweedse Oliver.

Ik las het voor het eerst toen ik een jaar of 20 was, net iets ouder dan de hoofdpersonen en het raakte me enorm. Ik vond het een sexy en romantisch verhaal waarin ik helemaal meeleefde, al was ik toen een meisje in een relatie met een jongen. Nu ik dubbel zo oud ben heb ik er weer enorm van genoten. Ik vind het ook een prachtige, hedendaagse, herziene editie (de cover is ook heel mooi) en ik heb al zin in de volgende twee delen.

Edward van de Vendel is en blijft een indrukwekkend goede schrijver! En Tycho en Oliver waren heel hard van toen maar blijken ook nog heel hard van nu. Geniet van hun verhaal!

Synopsis

Een Nederlandse jongen leidt na zijn eindexamen in Amerika een zomerkamp, als hij ontdekt dat hij verliefd is op een Noorse mede-kampleider.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

De dagen van de bluegrassliefde
Titel:
De dagen van de bluegrassliefde
Auteur:
Edward van de Vendel
# pagina's:
148 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Em. Querido's Uitgeverij
ISBN:
9789045127415
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Homoseksualiteit
Aanbevolen voor:
Beeldschoon,
Betoverend,
Tijdloos
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar,
Jeugd

Gerelateerde leestips