André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

De beruchtste familie van de streek

11 september 2023

Gijs Wilbrink (1984) is schrijver, muzikant en medeoprichter van podcastplatform Vriend van de Show. De beesten is zijn debuutroman.

Hoofdpersonage Tom Keller wordt geboren en groeit op in de beruchtste familie van de streek. Zijn oudere broers laten hem dingen doen waar hij nog te jong voor is. Hij blijkt een groot talent voor motorcross te bezitten maar na een ongeluk waarbij hij zijn been verliest trouwt hij met zijn verzorgster en krijgt samen met haar een dochter, Isa. Isa weet weinig af van haar familieverleden en lijkt dit te ontvluchten door in Utrecht te gaan studeren, waar zij zich met medestudenten verzet tegen dierenleed en het eten van vlees. Deze studentenwereld met punkmuziek, kraakpanden, overmatig drankgebruik en uiteraard blowen trekt Isa niet direct aan maar ze wil ergens bij horen.

Wanneer jaren later vader Tom verdwijnt, keert Isa terug naar haar geboortestreek om op zoek te gaan naar hem.

Maar Isa heeft het gevoel dat ze hier niet meer thuishoort. Dat dringt steeds dieper tot haar door terwijl ze op zoek is naar haar vader. Daarnaast ontdekt ook ze de ware reden van het ongeluk dat in één klap een einde maakte aan haar vaders motorcarrière.

Verweven door de geschiedenis van de Kellers is het verhaal van Annie en Maureen Teeking, twee zussen die ruzie krijgen wanneer Maureen een Keller wordt door met Tom te trouwen.

Beetje bij beetje worden de oude familiegeheimen bloot gelegd en dat heeft dramatische gevolgen voor de familie.

De hoofdstukken wisselen tussen Isa (beginnend met een datum) en Tom (beginnend met een quote) en dit is wel verhelderend.

De beesten is op elk vlak een sterke en sfeervolle debuutroman

Synopsis

Een jongen groeit op in de Achterhoek als jongste telg van de beruchtste familie van de streek. Als hij jaren later plotseling verdwijnt, komt zijn dochter terug naar haar geboortegrond om hem te zoeken.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

De beesten : roman
Titel:
De beesten : roman
Auteur:
Gijs Wilbrink
# pagina's:
398 p. : ill.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Thomas Rap
ISBN:
9789400408203
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Familie, Marginaliteit
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Bloedstollend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips