André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

vloeiende overgangen tussen heden en verleden.

12 september 2023

In zowat heel Europa (op pijnlijke uitzonderingen zoals bijvoorbeeld Hongarije na) komen vluchtelingen uit de hele wereld toe. Deze mensen die vaak door oorlog en terreur alles verloren zijn hebben een huiveringwekkend verhaal te vertellen. Meestal lukt dat niet direct omdat men de taal niet kent. Maar tussen de tweede generatie nieuwkomers zitten soms heel pientere schrijvers met een vlotte pen.

Maral Noshad Sharifi is één van hen. Ze werd in 1989 in Teheran (Iran) geboren. Op haar vierde kwam ze in Nederland terecht. Ze groeide op in Moerkapelle. Ze heeft politicologie gestudeerd in Leiden en daarna journalistiek aan Colombia University in New York. Ze is documentairemaker, journalist – momenteel is ze in de Verenigde Staten correspondent voor de Volkskrant – en auteur. Onlangs is haar debuutroman Citroeninkt verschenen. Citroeninkt is een autobiografische roman en vertelt het verhaal van haar vlucht uit Iran als vierjarige en het opgroeien in een onbekend land gezien en beoordeeld door de ogen van het kind.

In Citroeninkt heet het meisje Talar, maar de gebeurtenissen in het boek zijn gebaseerd op het leven van Maral Noshad Sharifi. Het eerste deel beschrijft het leven van Talar en haar moeder als ze net in Nederland zijn komen wonen. Ze hebben een huis in het gereformeerde Moerkappele toegewezen gekregen. Het beschrijft de periode van 1995 tot en met 1998. De start van hun nieuwe leven.

Het tweede deel betreft de jaren 2003 tot en met 2005.

De auteur geeft een duidelijk beeld van hoe Talar de vlucht beleeft en hoe het opnieuw beginnen in een ander land verloopt.

Maral Noshad Sharifi is in staat om vloeiende overgangen te creëren tussen heden en verleden.

Citroeninkt is een heel beklijvend boek dat een inkijk geeft in het leven van een vluchtelingengezin. Het is enorm blikverruimend.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Citroeninkt
Titel:
Citroeninkt
Auteur:
Maral Noshad Sharifi
# pagina's:
250 p.
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044644661
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Iraanse migranten ; Nederland, Cultuurverschillen, Moeder-dochterrelatie
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Inspirerend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips