Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Nog helemaal van nu.

23 februari 2024

Bent u daar, God? Ik ben het, Margaret. Door: Judy Blume.

Eerlijk gezegd wou ik dit boek gewoon lezen omdat Amanda Palmer een grote fan is (ze heeft er zelfs een liedje aan gewijd) en ik ben fan van Amanda, dus… Nu ben ik blij dat ik het zo heb ontdekt want het boek is geweldig!

Ik ben 44 jaar, véél ouder dan de bijna 12-jarige hoofdpersoon Margaret en toch voelde ik me heel hard verbonden met haar. Ondanks het leeftijdsverschil én ondanks het feit dat Blume dit boek in 1970 schreef. Nog voor mijn geboorte dus.

Margaret deed me hard aan mijzelf denken op die leeftijd: borsten willen, uitkijken naar mijn eerste menstruatie, geobsedeerd zijn door jongens,… Allemaal onderwerpen die niet evident zijn in een jeugdboek, zeker niet in 1970. Blume was haar tijd ver vooruit.

Margaret’s gesprekken met God, haar twijfels en onderzoekende aard; alles wordt vlot en met humor gebracht terwijl het toch heel realistisch en herkenbaar blijft. Zelfs nu, meer dan 50 jaar later blijft het even sprankelend én belangrijk. Ik wou dat ik dit boek 30 jaar geleden had kunnen lezen. Zo blij dat het nu eindelijk vertaald is!

Ik begrijp waarom het een ‘everseller’ is en hoop dat uitgeverij Volt nog meer van haar gaat vertalen. De cover is trouwens ook prachtig.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Bent u daar, God? Ik ben het, Margaret
Titel:
Bent u daar, God? Ik ben het, Margaret
Auteur:
Judy Blume
# pagina's:
189 p.
Uitgeverij:
Volt
ISBN:
9789021488097
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Schoolleven, Geloofsleven, Opgroeien
Aanbevolen voor:
Tijdloos
Doelgroep:
Jeugd,
Vanaf 12-14 jaar

Gerelateerde leestips