Leestip van Saskia Imbert

Stijlvol en interessant

21 oktober 2021

“Elke keer als je van deze cocktail nipt, ervaar je de aanstekelijke vibe van een exotisch zomerfestival.”

Apero Maison verdient zeker een plaatsje tussen onze zomerboeken. Want een heerlijke cocktail terwijl je geniet van een fijn boek, dat is toch ideaal?!

Hannes Desmedt ontdekte, na de hotelschool, tijdens zijn reizen de beste wijngaarden. Nadat hij als sommelier bij onder andere Hertog Jan en Hof van Cleve ervaring opdeed, groeide zijn interesse ook in het maken van heerlijke cocktails. Ondertussen is hij uitgegroeid tot een professionele cocktailshaker en verdiende hij al internationale erkenning. Zijn kennis, en vooral zijn passie, deelt Hannes Desmedt nu graag in Apero Maison.

Ik hou van boeken waarbij extra aandacht is besteed aan de vormgeving. Dit exemplaar kan mij zeker bekoren. De fluokleuren op de cover spreken mij minder aan, maar het binnenwerk is zeer stijlvol. De prachtige foto’s, voornamelijk met een donkere achtergrond, zijn sober en chic. In combinatie met de verzorgde lay-out straalt dit pure klasse uit.

Apero Maison is een interessant boek voor zowel de reeds ervaren cocktailshakers als de niet zo ervaren, zoals ik dus. Er komt blijkbaar heel wat bij kijken om het perfecte drankje uiteindelijk te serveren aan je gasten. Hannes Desmedt neemt de lezer mee op een informatieve, leerzame en interessante reis. In de inleiding vertelt hij over de verschillende smaken, geuren en over de totale belevingswereld.

“Aan de grondslag van de smaakervaring bij het drinken van een cocktail ligt een van de meest complexe processen in ons brein. Zowel de tong, de mond, de neus als de ogen (en zelfs de oren!) werken op een geniale manier samen om alle relevante informatie over die heerlijke substantie in jouw glas te verwerken.”

De auteur weet ook wat er thuishoort in de ideale barkast en ijskast. De meeste cocktails hebben als basis whisky, wodka, gin of rum. Maar ook de juiste tonic en bitters horen bij de basiselementen.

En dan is er nog een groot assortiment aan gespecialiseerd materiaal. Jigger, muddler, zesteur, tweezer,… Ik heb weer wat bijgeleerd hoor! Heel boeiend vond ik het hoofdstuk over de gepaste glazen, want die hebben toch wel een grote invloed op hoe je een cocktail proeft en ervaart. Al deze praktische informatie wordt aangevuld met fijne anekdotes en weetjes.

Eens je de verschillende technieken om te mixen onder de knie hebt, kan je een keuze maken uit de meer dan vijftig cocktails en beginnen shaken. De recepten zijn zeer gevarieerd, zowel beginners als professionals vinden hier hun gading. Bij ieder recept staat een duidelijke foto, zeker fijn om zo de mooie afwerking te kunnen zien. Bovenaan het recept staan de moeilijkheidsgraad, ideale glas en vorm van ijs vermeld.

De achtergrondinformatie, een stukje geschiedenis of anekdote van Hannes, is echt een plezier om te lezen. Een opsomming van de ingrediënten, garnituur en extra benodigdheden staan centraal vermeld. En dan volgt natuurlijk de bereidingswijze, steeds duidelijk in overzichtelijke stappen.

Van tamelijk eenvoudige cocktails tot feestcocktails en zelfs culinaire varianten, het aanbod is zeer veelzijdig. Met alcohol of zonder alcohol. Ook tips om zelf aan de slag om thee, infusies en siropen te maken vind je in Apero Maison terug.

Ik ben zeer onder de indruk van dit boek. Het is niet alleen een verwennerij voor de smaakpapillen, het oogt ook heel mooi en verzorgd. Dit boek is zeker ook een aanrader om als cadeau te geven. Hier thuis doet het nu dienst als tafelboek, ik blader er graag eens door en bedenkt dan welke mooie cocktails ik binnenkort misschien ga maken. Eerst de barkast eens aanvullen, want er zijn toch wel behoorlijk wat ingrediënten nodig om eens een niet zo evidente cocktail te maken. Maar ik ga de uitdaging graag aan. Apero Maison is een knap en zeer volledig werk, 4 welverdiende sterren.

“Alle ingrediënten als bouwstenen in je glas en…. cheers!”Leestip van Saskia Imbert

Apero maison : haal alles uit je (bar)kast en verras je gasten
Titel:
Apero maison : haal alles uit je (bar)kast en verras je gasten
Auteur:
Hannes Desmedt
# pagina's:
223 p. : ill.
Uitgeverij:
Borgerhoff & Lamberigts
ISBN:
9789463934961
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Cocktails
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Hoogstaand,
Verleidelijk
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips