Hoe oorlog mensen tekent - Ingrid Vander Veken, Anne Provoost en Fatima Noori in gesprek

Gesprek met auteurs Ingrid Vander Veken, Anne Provoost en Fatima Noori over persoonlijke verhalen en de sporen die een oorlog nalaat.
Een nieuwe vaste expo 'Stad in oorlog. Antwerpen, 1940-1945' in het MAS toont de impact van de Tweede Wereldoorlog op Antwerpen en haar inwoners.
Recent verschenen er ook een aantal romans met levensverhalen waarin de Tweede Wereldoorlog centraal staat. Stefan Hertmans verwerkte het leven van SS-kopman Willem Verhulst in zijn roman 'De opgang' (2020), Tom Lanoye deed dat in 'De draaischijf' (2022) met de levens van theaterdirecteur Joris Diels, actrice Ida Wasserman en dirigent Hendrik Diels.

Ingrid Vander Veken tekende in 'Zwijgen' (2016) en in het recente 'Verloren' (2023) levensverhalen van gewone mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog op en onderzocht zo de impact van een oorlog op het leven van verschillende generaties.
Anne Provoost werkt aan 'Kinderen van de IJzer', een boek waarin ze de evacuatie van oorlogskinderen uit de Westhoek naar Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog reconstrueert. Bij deze evacuatie waren tussen de 10.000 en de 20.000 kinderen uit de frontzone betrokken.
Fatima Noori vluchtte als achtjarige met haar gezin uit Afghanistan naar België. Haar ervaringen schreef ze neer in 'Het boek van Fatima' (2021). Hoe tekende het conflict en de vlucht haar levensverhaal?

Auteurs Ingrid Vander Veken, Anne Provoost en Fatima Noori vertellen over hun boeken en gaan met elkaar in gesprek over machteloosheid en geweld, maar ook over moed en verzet.

Hoe oorlog mensen tekent - Ingrid Vander Veken, Anne Provoost en Fatima Noori in gesprek
Datum:
12 nov. 2023
Startuur:
15:00
Einduur:
16:30
Organisator:
Letterenhuis
Locatie:
Letterenhuis
Minderbroedersstraat 22, Antwerpen