Creatief schrijven met AI en ChatGPT

Of we het willen of niet, artificiële intelligentie (AI) is overal. Generatieve software als ChatGPT duikt steeds vaker op, zichtbaar of onzichtbaar. Ook schrijvers zitten met heel wat vragen:


Kan ik AI inzetten in mijn schrijfproces? Hoe kan ChatGPT me helpen een eerste zin of een origineel plot te bedenken, scènes op te bouwen, of mijn tekst stilistisch naar een hoger niveau te tillen? Welke inzichten en informatie kan de software me aanreiken?


Schrijf mee en geraak in de wolken met je woorden uit de cloud.


In deze tweedelige workshop krijg je een actuele stand van zaken en experimenteer je zelf met generatieve AI.


Je gaat in dialoog met software die teksten schrijft, die je inspireert en zelfs een bestaande tekst kan herschrijven of stilistisch verbeteren. In enkele schrijfopdrachten leer je hoe je van ChatGPT een klankbord kan maken, welk soort teksten je ook schrijft.


De docent


Yves Peirsman is auteur en taaltechnoloog. Hij kreeg de smaak van het schrijven te pakken toen hij als tiener drie keer op rij genomineerd werd voor de Matilda Prijs. Na zijn studies stortte hij zich helemaal op een carrière als taaltechnoloog, maar het bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan. In 2020 won zijn manuscript 'De burgemeester' de Fintro Prijs Spannend Boek en debuteerde hij bij Uitgeverij Houtekiet. In oktober 2021 verscheen de opvolger, 'Oude wonden' (Uitgeverij Houtekiet).


Ook als hij niet aan het schrijven is, houdt Yves zich passioneel bezig met taal. Met zijn bedrijf NLP Town levert hij consultancy en software voor taaltechnologie.


Creatief schrijven met AI en ChatGPT
Datums
11 jan. 2024 19:00
25 jan. 2024 19:00
Organisator:
Creatief Schrijven vzw
Locatie:
Creatief Schrijven
Gitschotellei 138, Berchem (Antwerpen)