Tournee Literair: verslag van "Een avond met Tommy Wieringa"

2 oktober 2023

Door Sven Reynders.

Een event van boekhandel Stad Leest i.s.m. De Morgen.

Kammenstraat 81, centrum Antwerpen. Vroeger was dit adres gekend als de barokke Sint-Augustinuskerk, nu huist het cultuurhuis AMUZ er, met een bar in de prachtige dépendances van het gebouw en een door Jan Fabre opgesmukt altaar.

Op 26 september, exact een week na het verschijnen ervan, is dit de plaats van een gesprek over (onder meer) het nieuwe boek van Tommy Wieringa, ‘Nirwana’, een complexe, bijna 500 pagina’s tellende 'driegeneratiesroman'.

Nirwana - trio in de kerk

De avond werd afgetrapt door Spinvis, nom de plume van de grote kleinkunstkunstenaar Erik de Jong, geflankeerd door de celliste en tweede stem Saartje Van Camp, met een heerlijk gevoelige akoestische versie van het prikkelende ‘Tingeltangel Hersenpan’. Letterlijk en figuurlijk was de toon gezet.

Toen verschenen de twee andere protagonisten ten tonele; ster van de avond Tommy Wieringa en moderator Bent Van Looy. Het was een behoorlijk intens gebeuren, waarbij Van Looy in zijn vraagstelling zijn erudiete belezenheid ten toon spreidde en de toch vlot van de tongriem gesneden Wieringa enkele keren stil kreeg. Maar dit kon zeker de pret niet drukken, integendeel. Het gesprek gaf de toehoorders een boeiend inzicht in (de achtergrond van) de totstandkoming van het verhaal en de drijfveren van de auteur, hoe verhalen zich zomaar en plotseling bij hem aandienen.

De avond ging een eerste maal crescendo toen Wieringa zelf een stuk uit zijn nieuwe boek ‘Nirwana’ voorlas. Als er een overtreffende trap van ‘muisstil in de zaal’ bestaat, wel dan was het dát.

Het gepingpong tussen beide heren gaf ook mooie inzichten over hoe goed en kwaad, juist en verkeerd, zowel in de tijd als maatschappelijk geen ‘eeuwige waarheden’ zijn. Het opent behoorlijk wat boeiende denkpistes. Er zat flink wat vuur in de gesprekken, wellicht niet toevallig dat (wereld)vuur een centraal thema is in het boek. Het is deels ook een oorlogsroman, wat het boek tegen de achtergrond van de huidige conflicten ook weer actueel maakt. De tweede wereldoorlog en alles wat er mee te maken had, zit ons - dixit Wieringa - nog steeds op de hielen, veel van die periode leeft vandaag nog steeds door.

Voor de echte Wieringa-adepten onder ons had de meester nog goed nieuws; er liggen in zijn werkkamer nog zes boeken te pruttelen. We mogen in de toekomst dus nog best wat nieuw Wieringa-werk verwachten.

De organisatoren van deze vaak betoverende avond hadden de uitdrukking ‘keep the best for last’ goed onthouden. Wieringa las een tweede stuk uit Nirwana voor, waarin de tekst van het nummer ‘De lange reis’ wordt geciteerd. Terwijl Wieringa voorlas, zette Spinvis in met de gitaar en nam over. En of het die avond een heerlijk trio in de kerk was.

_______________________________________________________________________________

Boekhandel Stad Leest organiseert regelmatig literaire activiteiten, houd hun event-pagina in de gaten.

Zo volgt er op 13 oktober "Een avond met Dirk De Wachter" in de Koningin Elisabethzaal. Wat is liefde? Wat is troost? En wat is geluk? Daarover heeft Dirk het, geflankeerd door onder meer Zwangere Guy en het koor deCHORALE.