Literaire organisatie in de kijker: VONK & zonen

5 december 2023

Door Katja Verbeeck. Foto: Elodie Vreeburg

VONK & Zonen is een literair productiehuis dat eigen producties maakt en daarnaast ook een gastvrij huis is voor dichters en dromers. Ze zijn gevestigd in Hoboken, waar ook redactrice Katja woont. Op zaterdag 16 december organiseren ze in de Blikfabriek het gloednieuwe festival 'Vers Vuur'. Hoog tijd om kennis te maken! Katja sprak met coördinator Pim Cornelussen.

Pim, hoe is VONK & Zonen ontstaan?

VONK & Zonen is ongeveer een tiental jaren geleden opgericht door enkele dichters waaronder Andy Fierens en Maarten Inghels. In de beginjaren was het vooral een organisatiestructuur waarin ze hun eigen projecten onderbrachten. We organiseren nog steeds projecten uit die tijd, zoals De Eenzame Uitvaart. Op een gegeven moment is beslist om een literatuurhuis te worden, en daarvoor middelen aan te vragen bij Literatuur Vlaanderen. Van een organisatie voor eigen projecten werd het een echt literair productiehuis, dat andere makers ondersteunt. Toen is de organisatie snel gegroeid. Nu zit VONK & Zonen in zijn tweede periode als structureel ondersteunde organisatie en focussen we op talentontwikkeling, residenties en nu ook een eigen festival: 'Vers Vuur'.

Wie staat er aan het roer van jullie schip?

Er is niet één stuurman, ik ben coördinator. We proberen we zoveel mogelijk makers te betrekken voor de projecten die we ondersteunen. Carmien Michels coördineert het Watlab, onze residentie in de Blikfabriek. Lotte Lola Vermeer is landelijk coördinator van De Eenzame Uitvaart en Yella Arnouts, Peter Mangelschots en Tania Verhelst zijn stadscoördinatoren van dit project. VONK & Zonen is dus een heel huis vol makers. (Foto: Pim)

Pim smal

Wat heb jij met literatuur en wat betekent literatuur voor jou?

Ik ben zelf in mijn studententijd begonnen als hoofdredacteur van literair tijdschrift Kluger Hans, en daarna betrokken geraakt bij allerhande initiatieven. Zo ben ik ook onderdeel van de klimaatdichters, een organisatie van meer dan tweehonderd dichters die hun zorgen over het klimaat poëtisch verwoorden. Ik ben altijd meer geïnteresseerd geweest in waar literatuur kan schuren, waar het de verbinding met de maatschappij opzoekt en waar het echt iets te zeggen heeft: daarvoor zit ik bij VONK & Zonen op de juiste plaats.

Waarom is de Blikfabriek jullie locatie?

De Blikfabriek ligt net buiten het centrum van Antwerpen, een beetje onttrokken aan het oog. Maar hier kan je wel dingen doen die nergens anders kunnen! Het is echt een makersplek met zijn eigen sfeer, er zit een glasblazerij, er zitten decorontwerpers, beeldend kunstenaars, vuurspuwers en theatermakers. Dat sfeertje is uniek.

Ik veronderstel dat niet iedereen bij jullie zij ei kwijt kan. Aan welke criteria moeten kandidaten voldoen?

Dat verschilt. Er zijn andere organisaties die zich echt toeleggen op een bepaald genre, dat doen wij niet. Voor poëzie moet je bij het Poëziecentrum zijn. Voor hoogstaande podiumproducties bij Behoud de Begeerte. Wij zijn er voor makers die niet in een vakje passen, die kruisbestuiving belangrijk vinden en nieuwsgierig zijn naar andere vormen. Bij ons vind je geen boeken of bundels, maar apps zoals die van Pieter of kaartspellen zoals Johanna Pas die ontwikkelde in ons Watlab. Dat zie je ook terug op het festival. Tülin Erkan komt koffiedik lezen en Fleur De Roeck heeft zelfs een heel tentenkamp gebouwd.

Waarom vaak de combinatie muziek met literatuur? Wat verwacht je van deze combinatie?

Vaak zijn literaire avonden een beetje droog door de vele opeenvolgingen van voordrachten. Dat wilde we doorbreken, door er een echt feest van te maken. Muziek en literatuur brengen iets anders naar boven, en de afwisseling werkt verrassend goed!

Ik ken schrijvers die in het "Watlab" werken aan hun boeken. Wat is het Watlab precies? Kan ik daar ook gewoon heen om bij voorbeeld te schrijven of te studeren?

Het Watlab is een residentieruimte waar literaire makers aan hun projecten werken. We doen eenmaal per jaar een oproep, dus als je erbij wilt zitten zal je je moeten inschrijven op onze nieuwsbrief. (Foto: Watlab)

Watlab salon VONK Zonen 2023 Jeyda Yagiz

Het festival Vers Vuur dat doorgaat 16 december is een literair evenement met bekende en minder bekende auteurs. Wat houdt dit festival in en waarom zouden mensen moeten komen?

We hebben ervoor gekozen om net voor de feestdagen een festival te organiseren om alvast in de sfeer te komen. Donkere avonden, lichtjes buiten, vuurkorven, mooie muziek, verrassingsacts, je kan je warmen aan de woorden, beelden en sfeer van allerhande makers: Maud Vanhauwaert, ROOSBEEF, Alara Adilow, Delphine Lecompte, maar ook kunstenaars als Joost Oomen, Ruben Mardulier en Vieze Meisje. Dansen, luisteren en verwonderen gaan op het festival hand in hand.

Vers Vuur

Vers Vuur

Zaterdag 16 december - 18:30 - Blikfabriek

Een festival in de breedste zin van het woord

Op zaterdag 16 december 2023 steken we samen vers vuur aan. Dit gloednieuwe festival van VONK & Zonen palmt de magische site van de Blikfabriek in voor een onbegrensde avond in de breedste zin van het woord. Kom kijken naar taal die danst in muzikale acts en uit de mouw van een goochelaar verschijnt. Neem een warme drank in de hand, laat je toekomst voorspellen of leg je oor te luister bij een dichter.

Een ongehoord festival om de feestdagen (spreek)woordelijk in te luiden.

Info en tickets