Leesplezier begint op schoot!

23 november 2020

Met lezen kan je niet vroeg genoeg beginnen. En dat kan al vanaf 0 jaar. Echt waar. Om dat te bewijzen geeft stadslezer Evi Van Overveld hier een overzicht van allerlei soorten babyboekjes. Per soort tipt ze een paar persoonlijke favorietjes. Wie weet vind je zo wel een babyboekje dat je kan schenken in afwachting van een babybezoekje (of om zelf in huis te halen, natuurlijk). Enkele van deze boekjes kan je vinden in de bib, maar ze zijn ook te krijgen in één van de fantastische boekenwinkels die Antwerpen rijk is!

Leesvoer voor baby’s

Zwart-wit en felle kleurtjes

Pasgeborenen kunnen zwart-witpatronen en felle kleuren zien. Dus logischerwijs spelen babyboekjes daarop in. Zo is er ‘Baby ziet… kijkboek met spiegeltje’. Dat kartonboek staat vol zwart-witpatronen in combinatie met felle kleuren. De tekeningen stimuleren de visuele waarneming. En om het helemaal af te maken vind je op de laatste pagina een spiegeltje. Leesplezier voor baby’s gegarandeerd.

Tik Tak is ook helemaal mee met dit concept. In hun boekengamma zit ‘Tik Tak - Baby’s Kijkboek’. Het bestaat uit zwart-witpatronen en felle kleuren, met achteraan een spiegeltje. Extra leuk aan dit boek zijn de grote flappen achteraan. Zo kan je het boek rechtop zetten en de baby op zijn buik in het spiegeltje laten kijken. Op die manier stimuleer je naast het observatievermogen ook de motorische ontwikkeling van je kindje.

Zwart-wit

Niet alle babyboekjes combineren zwart-wit met felle kleuren. Sommigen houden het bij contrasterend zwart-wit. Zo is er het schattige katje Milo. Er zijn intussen al enkele boekjes in de reeks, dus ik noem hier ter voorbeeld enkel ‘Milo’s dierenwereld in zwart-wit’.

Een ander zalig zwart-witboekje is ‘Hey Baby, kijk!’. Dit is de jongste telg in de reeks ‘Hey Baby’, waarover later meer. Eigenlijk is het een kijk- en knuffelboek. De zwart-witillustraties van Eva Mouton prikkelen babyoogjes en ze tonen hoe dieren knuffelen. Dat kan je dus nadoen met je baby, en ook grote broer of zus kunnen meeknuffelen.

Sabbelboekjes

Als we het over babyboekjes hebben, kunnen we niet om sabbelboekjes heen. Baby’s ontdekken de wereld immers ook met hun mond en handjes. De reeks ‘Bora’ heeft twee prachtexemplaren in deze categorie. Het knuffelboekje ‘Bora in het water’ is gemaakt van katoen. Duurzaam en milieuvriendelijk, want de verpakking is van gerecycleerd karton. Dit boekje is werd trouwens in Nederland genomineerd voor het Boekstart babyboekje van 2020. Een van de juryleden maakte een demofilmpje: https://www.youtube.com/watch?v=8BfGYz6bMFE In deze reeks zit ook een bijtboekje met een bijtring van beukenhout. Het kreeg de toepasselijke titel ‘Bora bijtboekje’. Kortom, een fijne reeks met aandacht voor ecologie. En dat is sowieso goed voor baby’s.

Knisperboekjes

Nog interessant voor babyhandjes zijn knisperboekjes. Want door het boekje vast te nemen, horen ze het krakende geluid. Ideaal om weer een ander zintuig te prikkelen. Zulke boekjes zitten ook in het Bora-gamma, bv. ‘Bora Katoenen knisperboekje’. Maar ook kinderboekenfiguurtje Kikker heeft een vrolijk knisperboek. ‘Kikker is mijn vriendje’ is zeer de moeite waard om te ontdekken.

Specialekes

Sommige babyboekjes zijn niet in een hokje te stoppen, en maar goed ook. Hervé Tullet, bekend van de bestseller ‘Een boek’, maakte speciaal voor baby’s vanaf 6 maanden ‘Baby ziet… bloemen’. Een originele leporello (harmonicaboek) waarbij je de kleuren van de verschillende bloemen kan laten vermengen. Op de laatste pagina staat een spiegeltje waarin je de mooiste bloem van allemaal kan ontdekken. 😉 Het boek werd net als ‘Bora in het water’ genomineerd voor het Boekstart babyboekje van 2020. Een van de juryleden demonstreert het boek in een filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=ys-WIKgHCsE

Boeken die de gezinsband versterken

Naast babyboekjes zijn er ook boeken waar het hele gezin mee aan de slag kan. Denk maar aan de ‘Hey baby-kalender voor 0 tot 1 jaar’. Geweldige kraamcadeautip trouwens, want zo schenk je speel- en leesplezier aan het hele gezin. Dit boek is een heerlijke spiraalkalender met - aldus de ondertitel - 52 speel- en knuffelspelletjes waar je baby blij van wordt (en jij ook). Laura Van Bouchout en Monique Melotte bedachten de spelletjes en testten ze gretig uit op kinderen en kleinkinderen. Eva Mouton visualiseerde ze in haar prachtige illustraties. De vel-op-veloefeningen versterken de gezinsband. Trouwens een dikke pluim voor het team achter dit boek. Ze hielden rekening met allerlei soorten gezinnen, culturen en geaardheden. Iedereen kan zich herkennen in deze kalender. Grote fan (en Natalia ook). Voor wie er niet genoeg van kan krijgen is er de ‘Hey baby-kalender voor 1 tot 2 jaar’. Cadeautip voor eerste verjaardagen. 😉

Laura en Monique mochten alles vertellen over deze reeks tijdens de Boekenmarathon. Herbekijk de boekenbabbel over ‘Hey Baby’: https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/boekenmarathon/1-november-2020/boekenmarathon-s1-november-2020a28-1-november/

Waar vind je veel meer over babyboekjes?

Iedereen leest draagt kinderboeken hoog in het vaandel en dus ook babyboekjes. Daarom startten ze met het initiatief Boekstart. Je las hogerop al dat ook Nederland een gelijknamig initiatief heeft. Hun doel is om zoveel mogelijk ouders met kleine kinderen te laten genieten van boeken. Ze delen boekenpakketten uit in Boekstart-gemeentes. Check dus zeker op hun website of jij in zo’n gemeente woont. Je vindt daar ook een schat aan informatie en boekentips om goed van start te gaan met dat leesplezier op schoot.