Jong geleerd is oud gedaan- interview met Eline Louis, projectleider Boekstart

10 mei 2023

Door Evelyn Mérida, aka Méphis

Mijn grootmoeder langs vader kant, mami Sheny zoals wij haar liefkozend noemden, overleed twee jaar geleden. En ook al is zij niet meer fysiek aanwezig kan ik haar stem nog steeds horen. Elke zaterdag was dan ook voorleesavond voor mijn jongste zus die toen vijf jaar was. Ik was tien jaar en verslond zelf boeken, maar niets kon die warme, rustige en hypnotiserende stem evenaren.

Als lezersplatform willen we bij Antwerpen Leest alvast onze kleinste lezers in de kijker zetten en hiervoor is de 5de editie van Boekstart-dag de ideale gelegenheid. Eline Louis, projectleider van Boekstart, biedt ons alvast een kijkje achter de schermen.

Wat is jouw rol als projectleider binnen Boekstart?

Als projectleider Boekstart zorg ik ervoor dat Boekstart een vaste waarde wordt in de Stad. Dat doe ik samen met de Huizen van het Kind en de consultatiebureaus, waar ouders op de consultatie van 6 maanden en 15 maanden info krijgen over voorlezen en een gratis boekenpakketje. Ook de bibliotheken spelen een belangrijke rol: in elke bib is er een mooie collectie kartonboekjes en in 9 bibs kan je ook al Boekstart-rugzakjes met zachte boekjes (die na elke uitleenbeurt gewassen worden) uitlenen. Daarnaast informeren de bibliotheek-medewerkers de ouders over het belang en de voordelen van vroeg starten met voorlezen, organiseren ze voorleesmomenten en Boekstart-dag. Ook werk ik samen met kinderdagverblijven, die boekjes en een vorming krijgen, om voorlezen daar extra in de kijker te zetten. En we organiseren taaloefenkansen voor anderstalige ouders met baby’s en peuters, zodat we ook hen bereiken. Als projectleider ondersteun ik dus de bibliotheken en partners, coördineer ik de samenwerkingen en zorg ik ervoor dat we samen werken aan een positief en enthousiast leesklimaat voor de allerkleinsten in de stad.

Hoe ben je in deze functie gerold?

Na mijn studies Taal- en Letterkunde werkte ik enkele jaren als eindredacteur en projectleider in uitgeverijen. In mijn vrije tijd deed ik vrijwilligerswerk en na een tijdje wou ik ook professioneel meer met mensen bezig zijn, dus maakte ik de overstap naar de sociale sector. Ik coördineerde enkele jaren een buddywerking voor werkloze jongeren en zag toen de vacature voor deze job voorbijkomen. Het is de perfecte combinatie van mijn liefde voor lezen en taal enerzijds en mijn goesting om met mensen samen iets op te bouwen anderzijds.

Hoe proberen jullie de mensen te bereiken? Wie zijn jullie belangrijkste partners?

Via de Huizen van het Kind en de consultatiebureaus worden gezinnen ingelicht over Boekstart en doorgestuurd naar de bibs, waar ze voor hun kind gratis een bib-abonnement kunnen aanmaken, boekjes uitlenen en deelnemen aan activiteiten. We zetten daarop in, net als op onze samenwerking met de stedelijke dienst regie Kinderopvang. Daarnaast proberen we ouders ook te stimuleren om voor te lezen door de Boekstart-hoeken in de bibs aantrekkelijk te maken, nieuwe collectie aan te bieden en Boekstart-dag te organiseren. Maar ook partners als Atlas zijn belangrijk, om ouders die nieuw in de stad zijn te bereiken. Voor hen organiseren we taaloefenkansen in bibs Hoboken en Permeke, waar ze hun kindje mee naartoe kunnen pakken. Ze ontdekken dan de bib en worden gestimuleerd om voor te lezen (in de thuistaal). En natuurlijk is Iedereen Leest, dat Boekstart op Vlaams niveau organiseert, zeer belangrijk.

Boekstart startte in 2005 onder de naam Boekbaby’s. Ondertussen organiseren jullie voor de vijfde keer een Boekstart-dag, wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

Sinds 2018 is Antwerpen een Boekstart-stad. Door corona moesten we even terugschroeven, maar nu willen we stapsgewijs verder werken aan onze missie. Dat doen we door onze collectie Boekstart-rugzakjes uit te breiden (vorig jaar in 4 bibs, vanaf dit jaar in 5 extra) en ook gaandeweg in elke bib een maandelijks voorleesmoment voor baby’s en peuters te organiseren. De samenwerking met de Huizen van het Kind en de consultatiebureaus blijft ook een focus, om alle ouders daar te bereiken, informeren en naar de bib toe te leiden. Onze projecten willen we ook graag verduurzamen. Enerzijds de samenwerking met de kinderdagverblijven uitbreiden, zodat steeds meer kinderdagverblijven kwalitatieve baby- en peuterboeken hebben en daar veel uit voorlezen. En anderzijds de taaloefenkansen voor anderstalige ouders met jonge kinderen.


Boekstart michiel devijver

foto: Michiel Devijver

Wat is je vroegste voorleesherinnering?

Voorgelezen worden uit ‘Ga je mee, Kleine Beer?’ van Martin Waddell, een boek dat nog steeds warme herinneringen oproept. Ik werd veel voorgelezen door mijn ouders en werd als kind zelf een fervente lezer.

Ben je zelf een voorlezer?

Ja, ik lees dagelijks voor aan mijn dochter van 2,5. Nu leest ze graag Dribbel-boeken, ‘De Lieve Krokodil’ van Leo Timmers of de boeken van Chris Haughton. Ik ben met voorlezen gestart toen ze heel klein was, met zachte zwart-wit boekjes waar we samen in keken en ik dingen in aanwees.

Wat ben je nu aan het lezen?

Ik lees altijd een jeugd- en een volwassenenboek. Momenteel is dat ‘Lampje’ van Annet Schaap en ‘Naschokken’ van Nadia Owusu.

Omschrijf jezelf in drie woorden

Enthousiast, leergierig en betrokken

Alvast bedankt voor het fijne gesprek

Ik heb het geluk dat ik in een tweetalig nest ben geboren en dus dubbel luister en leesplezier mocht beleven. Maar de grootste rijkdom is om te zien hoe mijn neefjes van vier en twee nu genieten van verhalen samen met mama en papa, Omi en papi Victor en tia Eve.

Boekstartdag in bib Permeke

Kleuterleeslekker in bib De Poort

Boekstartdag flyer