De wereld is een boek - column door Mephis

25 juni 2022

Stadslezer Mephis (aka Evelyn Mérida) is één van de kersverse redactieleden van Antwerpen Leest. In haar eerste artikel voor dit platform schetst ze waarom de wereld van het boek haar fascineert.

Ik heb iets met boeken. Al van toen ik 18 maanden oud was en als een volleerde fashionista de vrouwenmagazines doorbladerde in de plaats van deze te verscheuren zoals het een dreumes van die leeftijd betaamt.

Ondertussen ben ik 41 jaar en is mijn literaire smaak niet beperkt tot modebladen. Gelukkig maar, anders had ik niet het plezier om mij te kunnen voorstellen als kersverse ambassadeur van Antwerpen Leest en jullie wegwijs te maken door het Antwerpse literaire landschap.

En dat er het een en ander beweegt binnen deze sector is duidelijk.

Zo zijn er de talloze leesclubs. De “grote commerciële boekhandelaars” hebben plaats geruimd voor kleinschalige gespecialiseerde handels waar het gezellig vertoeven is. Er zijn ook initiatieven om het lezen en samenhorigheid te bevorderen zoals Shared Reading en Slow Reading (mijn persoonlijke favoriet, ik hou namelijk van bewustzijn en onthaasting).
Lezen heeft de reputatie een eenzame en weinig sociale bezigheid te zijn, maar niets is minder waar: lezen verbindt. Door je ervaring met een boek te delen met een medelezer ontstaan er diepzinnige gesprekken en hechte vriendschappen.
Shared Reading en Slow Reading ontkrachten het beeld van de boekliefhebber als introverte en gesloten persoon.
Hoe zou je anders het succes verklaren van de Levende Bibliotheek, een bijeenkomst waarbij de gesprekspartners als het ware dienst doen als sprekende bibliotheken en kennis en verhalen delen. Dit is niet zo verwonderlijk als je weet dat ruim driekwart van de 6000 talen niet staan op schrift.

Taal evolueert en ook lezers gaan mee met hun tijd. Zo vormen sociale media een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven en zijn deze voor ons als ambassadeurs een belangrijk hulpmiddel om de vinger aan de pols te houden en in contact te blijven met onze mede stadslezers.

Ook mensen voor wie het Nederlands geen moedertaal is, hebben de gelegenheid samen te komen om te lezen. Atlas en het Huis van het Nederlands ontvangen hen met open armen.

En voor wie inspiratie nodig heeft is er www.antwerpenleest.be. Grasduin gerust door de talloze tips. Hier vinden jullie niet enkel de ideale lectuur maar ook de beste leesplekjes die onze koekenstad te bieden heeft.
Voel jullie vooral niet verlegen om de gouden leestip in eigen taal te schrijven en te delen.

Binnenkort is het weer komkommertijd. Voor wie deze term nog niet kent, dit betekent zoveel als: er is niets op de televisie, tijd om de “te lezen” stapel wat kleiner te maken. Maak het jullie alvast gemakkelijk in een van de hangmatten of zetels van de talloze Zomerbars (die van Park Groot Schijn in Deurne is alvast mijn vaste stek), drink een aperitief naar keuze en geniet van een spannend boek.

Hoogtepunt op literair vlak is ongetwijfeld de Boekenbeurs, die telkens in november plaats vindt. Het is nog even wachten om te weten in welke gedaante ze dit jaar zal doorgaan.
Maar het boek is niet dood. Integendeel. Een van de belangrijkste lessen die de pandemie ons geleerd heeft is net dat in een periode dat we in ons huis opgesloten zaten, literatuur onze sleutel naar de vrijheid was. Het feit dat boekhandelaars als essentiële winkels worden beschouwd is hiervan een tastbaar bewijs.

Gelukkig staan er in het najaar tal van activiteiten op de agenda en proberen wij een overzicht te geven zodat jullie tussen de bomen het bos zien. Er is voor ieder wat wils.

Antwerpen Leest is dan wel een digitaal platform, toch hoop ik om via de publicaties op Facebook en Instagram (sociale media hebben ook een positieve kant) samen met jullie te dwalen in verhalen. En hopelijk komen we elkaar tegen op een van de vele inspirerende activiteiten.

Zonnige groeten,

Mephis (aka Evelyn)

Foto: Hanneke van de Kerkhof