De TopTips van Andy Huysmans van Boekhandel Stad Leest

6 juni 2022

Bij de Antwerpse bibliotheken, de boekhandels, uitgeverijen en literaire partners werken tal van mensen met een groot hart voor en veel kennis van literatuur. Wie kan ons beter inspireren dan zij? Elke maand zetten we de persoonlijke top drie van een literaire medewerker in de kijker.

Het woord is aan Andy Huysmans, die als nieuw teamlid van Boekhandel Stad Leest zijn gedroomde job vond.


Andy, hoe kom jij in het boekenvak terecht?

Ik ben lang fotograaf en vormgever geweest en heb hele toffe projecten gerealiseerd, maar toen een vriendin van me vertelde dat ze parttime in een boekenwinkel werkt een parttime als therapeut dacht ik: dat is dé ideale combinatie. Ik ben dan therapieopleidingen beginnen volgen. Werken als therapeut geeft me echt voldoening. Als je andere mensen helpt word je zelf een rijkere mens. Ik wilde de therapie sowieso combineren met iets anders en was altijd al bezig met boeken en lezen. Ze ben ik dan in Boekhandel De Slegte terecht gekomen, waar ik 8 jaar heb gewerkt. Sinds maart ben ik deel van het team van Boekhandel Stad Leest.

Wat maakt Boekhandel Stad Leest anders dan andere boekhandels?

Het unieke aan Stad Leest is dat we een keuze maken in de boeken die we presenteren. De medewerkers zijn gespecialiseerd in bepaalde takken, bijvoorbeeld geschiedenis en prentenboeken, en maken die selectie. Er staat bijna niks in kasten, alle boeken liggen met de kaft naar boven, zodat je ze goed ziet. Dat geeft een open beeld. Een groot deel van onze selectie staat ook op onze webshop. Ben je toch nog op zoek naar een ander boek dat we niet in ons aanbod hebben, dan kunnen we dat altijd bestellen. Het hele team is ook het gezicht van de winkel. Alle klanten worden verwelkomd, met zorg verder geholpen en gesoigneerd.

Stad Leest is méér dan een boekenwinkel, we verkopen ook vinylplaten en een ruime selectie postkaarten en puzzels. In onze supertoffe Wunderkammer kan je naast nog meer bijzondere postkaarten ook planten, homeware, stationary en Ottolenghi-servies kopen, loop daar dus zeker eens binnen als je onze winkel bezoekt. We zijn ook een ontmoetingsplek, we hebben een heel gezellig café. Ik vind de scones zijn hier zelfs beter dan in Engeland. We organiseren ook veel evenementen. Elke eerste zondag van de maand is er een Kinderboekenontbijt waar we voorlezen voor kinderen met een brunch, elke laatste dinsdag Tuesday Table. Vorig jaar hadden we “De Langste Signeersessie van Antwerpen”, dat was echt fantastisch. Dat creatieve luik maakt het werken extra tof. Op de eerste verdieping is een vergaderzaal, waar nu in de examenperiode studenten zitten te blokken, maar die anders iedereen kan huren.

Welk genre lees jij het liefste?

Ik lees eigenlijk alles behalve politiek en geschiedenis. Veel fictie maar ook graphic novels en vakliteratuur binnen de psychologie. Mijn bed ligt half bedekt met boeken, ik lees in meerdere boeken tegelijk.

Over naar jouw persoonlijke top 3: welke boeken maakten indruk op jou en wil je graag aanraden aan de Antwerpse lezers?

Margaret Atwood - Penelope

Dit boek heb ik al 3 keer herlezen. Penelope, de vrouw van Odysseus, vertelt haar verhaal vanuit de dood, samen met 12 maagden die een soort van koorfunctie krijgen. De mythe werd gemoderniseerd. Knap is dat het beeld van Penelope als wachtende en wegkwijnende vrouw helemaal wordt omgegooid, in dit boek is ze een creatieve en sterke vrouw die slinks met de mannen omgaat. Het boek is vaak hilarisch door de beelden die de auteur schept. In een bepaalde scène wordt dat koor bij voorbeeld ineens een vaudevilleoptreden in matrozenpakjes, beetje surrealistisch.

Canongate is de oorspronkelijke uitgeverij van dit boek, zij hadden het plan om aan 100 schrijvers te vragen een hedendaagse bewerking te maken van een mythe, om deze terug in de picture te zetten en toegankelijk te maken.

Als je dit boek goed vindt, heb ik nog 2 aanraders: “De Goede man Jezus en de schurk Christus” van Philip Pullman, die ook The Golden Compass schreef. En “Leeuwenhoning” van David Grossman. Grossman vertelt kort het verhaal van Simson en het gevecht met de leeuw, en gaat dan dieper in op de taal. Het wordt een interessante taalkundige studie waardoor je in de diepte gaat van de betekenis van elke zin.

Alessandro Baricco - Zijde

Dit boek heb ik enkele jaren geleden helemaal voorgelezen aan mijn toenmalige partner. Hoe Baricco met weinig woorden een hele wereld schept is mindblowing. Het si een boek dat ik aan bijna al mijn vrienden al cadeau heb gedaan. Het is ook een beetje een sprookje. Dat is sowieso één van mijn dada’s: sprookjes, mythes en storytelling.

Als je dit boek goed vindt, lees dan zeker ook “Iemands lief” van Bart Moeyaert: ook hij is een meester in veel vertellen met weinig maar heel poëtische en verbeeldende taal. Dit boekje is een parel. Ook “Waterscheerling” van Rascha Peper is een aanrader. Het is een hedendaagse bewerking van Vrouw Holle, en bovendien heel mooi geïllustreerd.

David Mitchell – Doorgang

Dit is een occulte roman. Mitchell werd bekend met Cloud Atlas, dat werd verfilmd door de makers van The Matrix. Toen is hij geboomd. Mitchell is heel straf in het switchen van en spelen met stijlen, hij zet het helemaal naar zijn hand. Dit boek gaat over een huis dat om de 9 jaar verschijnt, mensen kunnen binnen via een klein poortje. Er gebeurt dan iets waardoor ze er niet meer uit kunnen. Het is een soort “haunted house” verhaal. Zijn taalgebruik is fantastisch, hij is erg goed in het beschrijven van personages zodat je een gedétailleerd beeld krijgt van wie deze mensen zijn. Wederom dus een schrijver die met goed gekozen woorden een sfeer of personage weet te vatten.

In de lijn van dit boek raad ik ook “Onderhuids” aan van Michel Faber, over een buitenaards wezen in de vorm van een vrouw die mannen zoekt. Dit boek kruipt echt onder je huid. Het is een beetje griezelig maar ik kon het niet wegleggen en het einde is echt fantastisch. Het boek is ook verfilmd, met Scarlett Johansson in de hoofdrol, maar de film is zo anders dat je deze eigenlijk los van het boek moet zien. Wel zijn ze beide goed. En mijn laatste tip: “Alle Verhalen” van Leonora Carrington, een Mexicaans kunstenaar en schrijver van Britse afkomst. Dit zijn korte verhalen, erg surrealistisch en bizar.

Bedankt voor je boeiende tips!