De geneugten en kwellingen van een schrijver - deel 4
Altijd al eens een kijkje willen nemen in het hoofd van een schrijver? Inge Sleegers neemt ons mee naar 'de geneugten en kwellingen van een schrijver'.
Debuteren in coronatijden: De kilte van een zomernacht
Het is 9 november 2019. Van corona is nog geen sprake. Na enkele zenuwslopende maanden van bloed, zweet en tranen is mijn debuut klaar: de paranormale Young Adult roman ‘De kilte van een zomernacht’. Een spannend verhaal over vriendschap, over de grenzen van leven en dood heen. Voor een volle zaal stel ik die avond mijn boek voor in het lokale jeugdcentrum. Op wat technische problemen na, verloopt alles vlekkeloos. Ik ben leeg, maar voldaan. De eerste reacties stromen binnen, die zijn lovend. Vooral de vlotte taal en de rollercoaster aan emoties vallen in de smaak. Een van de recensenten spreekt over een filmisch debuut. Ik zweef op een roze wolk.
Canceled by corona
Nu start het werk pas echt: boekhandels worden gecontacteerd (met wisselend succes), recensie-exemplaren verstuurd, signeersessies gepland… Samen met enkele collega’s boek ik plaatsen op lokale beurzen. En dan is daar… corona. De hele wereld gaat op slot. Voor een schrijver geen probleem toch? Lekker veel tijd om aan je nieuwe manuscripten te werken en meer tijd voor je lezers om nieuwe boeken te kopen. Niets is minder waar. Alle tijd wordt in beslag genomen door werk, huishoudelijke taken en entertainment/preteaching van mijn achtjarige zoon. Mijn nieuwe manuscripten liggen stof te vergaren op mijn schrijftafel, samen met mijn verkoopcijfers. De bestsellers van de usual suspects vliegen vlotjes buiten bij platformen als bol en amazon, de kleine boekhandels en onbekende auteurs dreigen meer en meer in de vergeetput te geraken.
Ik zie alles met lede ogen aan. Dit was niet hoe ik me mijn eerste jaar als auteur had voorgesteld. Ik raap mezelf bij elkaar en blijf niet bij de pakken zitten: de weinige vrije tijd die ik overhoud, spendeer ik aan het opzetten van online alternatieven: filmpjes, een facebook live-event, het contacteren van nieuwe bloggers… In de hoop langzaam maar zeker te ontsnappen aan de lokroep der vergetelheid.
Na lockdown komt voorzichtige hoop
Rond mijn verjaardag tijdens de lockdown mag ik aankondigen dat de laatste exemplaren naar het CB vertrekken en dat mijn eerste druk is uitverkocht.
Voor de tweede druk doen we iets bijzonder: hij verschijnt met een nieuwe cover. De originele cover sprak mijn doelgroep onvoldoende aan en als schrijver vind ik het belangrijk te luisteren naar je lezers. In september verscheen de heruitgave en het nieuwe jasje blijkt effectief beter in de smaak te vallen.
Kort samengevat: debuteren in coronatijden is bijzonder. Een ding is zeker: het wordt nooit meer zo moeilijk. Als ik op dit jaar terugkijk, ben ik best trots op mezelf. Ik leerde allerlei nieuwe platformen kennen, werkte meer aan mijn zichtbaarheid… Ook dat werpt zijn vruchten af. Inmiddels heb ik een hoop leuke projecten om naar uit te kijken, onder andere het lokale literatuurfestival op Radio Zuidrand op 11 november. Ook werk ik aan twee nieuwe Young Adult manuscripten. Het eerste is een herwerking van het eerste manuscript dat ik ooit schreef, Mijn Dubbelleven. Het gaat over een meisje dat flashbacks krijgt over haar vorig leven. In dat leven is ze een adellijke jongedame die uitgehuwelijkt wordt aan een veel oudere graaf. Ze wordt hopeloos verliefd op zijn zoon, iets wat uiteraard niet zonder gevolgen kan blijven. Vraag is wat er gebeurt als die jongen in dit tijdperk opnieuw haar pad kruist? Het tweede verhaal is een duister fantasy sprookje, getiteld ‘Zwartkapje en de wolven’. De rode draad is grensoverschrijdend gedrag. Vandaar ook de verwijzing naar Roodkapje in de titel.
Wie nieuwsgierig is geworden, kan altijd eens snuisteren op www.ingesleegers.be. Daar vind je trouwens ook een heleboel gratis kortverhalen en blogartikels.