André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Groeien in de verschillende fases van het leven

29 september 2023

Diane Broeckhoven (Antwerpen, 1946) is een sterk geëngageerde schrijver die op een verfijnde maar uiterst toegankelijke manier over de grote onderwerpen van het leven schrijft. Ze is meesterlijk in het oproepen van sferen met een wondermooie taal.

In 2001 brak ze internationaal door met de novelle ‘De Buitenkant van Meneer Jules’. Het boek haalde de longlist van de Ako-literatuurprijs, werd genomineerd voor de Euregio Schülerpreis 2013, is in zeventien talen vertaald, tot diverse theaterstukken bewerkt én er komt een filmversie van. Met ‘Gemis’ heeft Diane haar vijftigste roman geschreven.

'Gemis’ gaat over de zesjarige jongen Justus die op een winternacht in 1973, flarden van een felle ruzie tussen zijn ouders opvangt. Een dag later is zijn moeder die hij adoreert verdwenen en blijft hij alleen en ontredderd achter met een autoritaire vader die eist dat hij nooit meer over zijn moeder spreekt.

Hij wordt grootgebracht door zijn vader met de hulp van Tanteoma en oom Adriaan, de zus en broer van zijn vader. Justus is een stuk van zijn leven kwijt. Stiefmoeders die komen en gaan kunnen zijn enige echte mama niet vervangen.

De wraak van zijn vader op zijn moeder blijkt groter dan de liefde voor zijn zoon. Ook zijn Tanteoma en oom Adriaan volgen gedwee de wens van zijn vader, ook al zijn ze het er niet mee eens. Zijn wil is wet.

Op school is Justus een kind dat zich makkelijk aanpast en vooral zijn best doet om niet op te vallen. Op een dag ontmoet hij op het schoolplein Mario, wiens ouders een Italiaans restaurant hebben en bij wie hij ook kind aan huis wordt. Mario wordt zijn enige en beste vriend.

Het is mooi om Justus te ‘zien’ groeien in de verschillende fases van zijn leven en mee te beleven hoe sommige gevoelens nooit weggaan en impact hebben op de rest van het leven.

'Gemis' is een mooi en doorleefd boek dat de lezer op een tedere maar ook krachtige manier deelgenoot maakt van kinderverdriet om een verplicht loslaten.

Synopsis

De moeder van een zesjarige jongen verdwijnt na een echtelijke ruzie. Hij blijft achter met zijn vader die eist dat hij haar naam nooit meer zal uitspreken.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Gemis : roman
Titel:
Gemis : roman
Auteur:
Diane Broeckhoven
# pagina's:
160 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij Vrijdag
ISBN:
9789464341867
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Kinderwereld (vertelperspectief), Echtscheiding, Zoektocht naar de moeder
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Betoverend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips