André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

In Senegal heerst een verschrikkelijke intolerantie tegenover homoseksualiteit

11 december 2023

Door de ogen en de geest van een universitair literatuurprofessor die in Frankrijk heeft gestudeerd, ontdekken we de latente homofobie van het Senegalese volk, die ons bijna terugvoert naar de tijd van de inquisitie, tussen aanklacht, marteling, de dood enzovoort...

Ik zou graag willen dat de hoop de noot is die aan het einde overblijft, zoals soms het geval is als we over controversiële onderwerpen praten. Maar voor geïsoleerde geesten is het bijna onmogelijk om de kijk op dit onderwerp te veranderen.

Ndéné is een jonge literatuurleraar in Dakar. In bed met zijn vriendin Rama kijkt hij naar haar smartphone en ze vraagt hem of hij de nieuwste video heeft gezien die viraal gaat op sociale netwerken. Geïntrigeerd kijkt hij naar deze bijzonder gruwelijke video. Een woedende menigte graaft onder geschreeuw en obscene gebaren het lijk van een man op. Er kan slechts één reden aan de basis liggen van deze wreedheid: de opgegraven man was homoseksueel.

Het is een vreemd onderzoek dat de held van de roman leidt. Het vindt plaats om de identiteit van de opgegraven ‘man-vrouw’, de goor-jigéan,(homoseksueel) te vinden en deze wordt duidelijker naarmate de pagina’s overgaan op een andere, meer persoonlijke zoektocht. Dit is het talent van Mohamed Mbougar Sarr, om de toestand van homoseksuelen in Senegal te beschrijven, om te praten over geruchten en religie. De verteller wordt boos op zijn studenten die hem erop wijzen dat Verlaine verboden is omdat hij homoseksueel was, een Góor-jigéan. En daar vinden we het zeer actuele debat: moeten we de man scheiden van zijn werk?

In Senegal heerst een verschrikkelijke intolerantie tegenover homoseksualiteit, maar net als in veel andere landen, uit onwetendheid en domheid, met de steun van religie, een soort sociale inquisitie die zich achter zijn cultuur verschuilt.

Ik hou van dit voortreffelijke proza van Mohamed Mbougar Sarr dat tot ons spreekt over menselijkheid, over obscurantisme, over haat, over onverdraagzaamheid, over het gif van geruchten, over rouw en de onoverkomelijke pijn ervan en over verlossing.

Synopsis

Een jonge literatuurdocent in Senegal raakt geobsedeerd door een viraal filmpje waarin te zien is hoe een vermeende homoseksuele man wordt opgegraven. De zoektocht van de docent naar het leven van deze man heeft ingrijpende gevolgen voor zijn eigen leven.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Een echte man : roman
Titel:
Een echte man : roman
Auteur:
Mohamed Mbougar Sarr
# pagina's:
188 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Atlas Contact
ISBN:
9789025475062
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Senegal, Homoseksualiteit ; Afrika, Homofobie
Aanbevolen voor:
Adembenemend,
Bloedstollend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips