Sofie Metsers
Leestip van Sofie Metsers
"A well-read woman is a dangerous creature."

Over keuzevrijheid, goed en kwaad en menselijke groei

1 oktober 2020

In A Clockwork Orange volgen we Alex, een vijftienjarige jongen die samen met zijn maten verschillende misdaden pleegt: diefstal, verkrachting en uiteindelijk moord. Wanneer Alex in de gevangenis belandt, wordt hij gekozen om aan een experiment deel te nemen, een nieuwe methode die criminelen moet 'genezen'.

A Clockwork Orange werd geschreven vanuit het perspectief van Alex in een verzonnen jongerentaal. Dit zorgt ervoor dat het boek meteen erg vervreemdend werkt. Dit boek bevat erg expliciet geweldadige scenes maar door de jongerentaal bekijk je ze als lezer door de ogen van Alex die zelf juist plezier haalt uit het plegen van geweld.

Het boek stelt volgende vragen: is het beter om geen keuzevrijheid te hebben en goed te doen of om de keuze te hebben en moreel verwerpelijke keuzes te maken? Wat zijn de gevolgen van geweld met geweld bestrijden?

Synopsis

Een groepje jongeren maakt de straten onveilig. Een van de bendeleiders wordt opgepakt, maar maakt ook in gevangenis amok. De overheid besluit tot een wetenschappelijk experiment: geweld moet hem wezensvreemd worden. Het experiment heeft echter een paar onverwachte bijwerkingen.

Sofie Metsers
Leestip van Sofie Metsers
"A well-read woman is a dangerous creature."

A clockwork orange
Titel:
A clockwork orange
Auteur:
Anthony Burgess
# pagina's:
223 p.
Uitgeverij:
Athenaeum-Polak en Van Gennep
ISBN:
9789025369613
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Geweld
Aanbevolen voor:
Slim
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips