Rubenshuis | De Foodarcheoloog duikt in ons culinair verleden

De keukengeheimen van onze voorouders ontrafeld


Na de Rubenscocktail en een culinaire voorstelling trakteert de Foodarcheoloog het Rubenshuis op zijn debuutverhaal: Wat schaft de put. In deze auteurslezing graaft hij dieper in het culinaire verleden van de mens, geïnspireerd door de lente – waarin het licht steeds meer aan terrein wint – en onze baroktuin. Net als keukenhulp Willemyne, die voor Rubens in elk seizoen de lekkerste gerechten op tafel toverde met kruiden, groenten en fruit van eigen kweek. Al was zero waste koken toen lang niet nieuw.


Daarom ging Jeroen nóg verder terug in de tijd en traceerde hij elk culinair spoor in de menselijke geschiedenis. Wat aten de Galliërs, Romeinen, Middeleeuwers en zelfs Neanderthalers? Welke rol speelde voeding in hun leven? Welke technieken en ingrediënten zijn vandaag nog steeds relevant? En hoe helpt ons dat vandaag om gezonder, duurzamer en creatiever te koken? De bevlogen verteller neemt je mee in een verhaal om duimen en vingers bij af te likken.


Neem gerust je kids mee! Vóór en tijdens de lezing genieten je spruiten (tussen 6 en 12 jaar) van een gratis workshop in het thema van Jeroens boek. Onder begeleiding van een gepassioneerde gids steken ze anderhalf uur lang de culinaire handjes uit de mouwen in ons atelier. Deelname kost niets, maar vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.


Bio auteur:


Jeroen Van Vaerenbergh (1979) studeerde in 2001 aan de KU Leuven af als archeoloog. Hij verdiepte zich jarenlang in opgravingen in Vlaanderen en Italië en raakte geprikkeld door de etensresten van onze voorouders in grachten, kuilen en beerputten. De schat aan informatie over die culinaire geschiedenis deelt hij nu als foodarcheoloog met chefs, producenten, wetenschappers en kunstenaars.


Rubenshuis | De Foodarcheoloog duikt in ons culinair verleden
Datum:
09 mrt. 2025
Startuur:
11:00
Einduur:
12:00
Organisator:
Rubenshuis
Locatie:
Rubenshuis
Hopland 13, Antwerpen