Presentatie: de tuinboon

Op zaterdag 26 februari 2022 ontwaken de Antwerpse zadenbibs uit hun winterslaap. Sinds dit jaar maakt ook de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience deel uit van dat zadenbib-netwerk. Om dat te vieren serveren wij aan het onthaal van onze leeszaal (ingang Korte Nieuwstraat, aan de tramhalte) een kleine presentatie van zeer diverse werken uit onze collectie rond het centrale thema van de zadenbibs dit jaar: de tuinboon. Latijnse naam: vicia faba. Ook wel bekend als “groote boon” of “Roomsche boon”.

Je kan bij ons:
- zaadjes ‘uitlenen’ en nieuwe zaadjes terugbrengen,
- je verdiepen in botanische boeken en inspiratie opdoen uit (historische) kookboeken.

De collectie van de Erfgoedbibliotheek is veel diverser dan je zou denken: buiten onze zwaartepunten (taal- en letterkunde, geschiedenis, cultuur, enz.) beschikken wij bijvoorbeeld over een bijzonder interessante collectie over (exacte) wetenschappen en wetenschapsgeschiedenis. In deze collectie kan natuurlijk het werk van de bekende Mechelse arts en botanicus Rembert Dodoens (1517-1585) niet ontbreken. Deze kostbare werken kunnen we jammer genoeg niet tentoonstellen, maar enkele staan gelukkig wel integraal online, zoals het Cruydt-boeck en de Almanack ende prognosticatie vanden jare Ons Heren Jesu Christi, M.D.LVIII.

Deze presentatie kwam tot stand in samenwerking met het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) en de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt).

Praktisch
- Deze kleine presentatie en de zadenbib zijn vrij toegankelijk vanaf zaterdag 26 februari 2022 tijdens de openingsuren van de leeszaal: https://consciencebibliotheek.be/nl/leeszaal-coronavirus
- Alle info vind je hier: https://consciencebibliotheek.be/nl/pagina/presentatie-de-tuinboon

Deel je kweektips en foto’s van je tuinboonplant en -oogst op Facebook of Instagram met #antwerpsezadenbibs en tag ons @consciencebibliotheek!

Presentatie: de tuinboon
Datum:
26 feb. 2022
Startuur:
00:00
Einduur:
23:59
Organisator:
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Locatie:
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Hendrik Conscienceplein 4, Antwerpen