Leesgroep Rechtvaardige transitie

Wie wordt het hardst getroffen door klimaatverandering? Zijn dat dezelfde mensen als degene die ook het meest te verliezen hebben bij het huidig klimaatbeleid? Maakt het huidig klimaatbeleid de rijken nog rijker? Is het mogelijk om tegelijkertijd planetaire grenzen te respecteren en armoede uit de wereld te helpen? Welke oplossingen voor de ecologische uitdagingen werken het best, zonder de ongelijkheid of werkloosheid te vergroten? Hoe moet onze samenleving hiervoor veranderen, en kan dat zonder de democratie te ondergraven?


In deze leesgroep gaan we dieper in op deze vragen aan de hand van een boekenreeks die elk een deel van antwoord geven. We starten met enkele boeken die de basis leggen voor diepere discussie. Daarna bepaalt de groep welke boeken er verder aan bod komen, zolang het maar gaat over hoe een transitie naar een meer duurzame en rechtvaardige samenleving kan worden georganiseerd.


Tim Goedemé zal de leesgroep begeleiden. Hij is onderzoeksleider bij het Centrum voor Sociaal Beleid aan de Universiteit Antwerpen. Hij doet al jaren onderzoek naar armoede, ongelijkheid en de welvaartsstaat, en de relatie tussen ecologische uitdagingen en ongelijkheid. Hij was lid van het Hoog Comité voor een Rechtvaardige Transitie, dat tussen 2022 en 2023 aan een rapport werkte over dit thema, op vraag van de Minister van Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal.


Donderdagavond 19u30 – 21u00, De Groene Waterman


Eerste bijeenkomst 18 april. De volgende bijeenkomsten gaan door op 13 juni, 19 september en 14 november. Daarna verder om de twee maanden. Inschrijven via groenewaterman@groenewaterman.be.


Boeken waarmee we starten:


1. Doughnut economics – Kate Raworth (18 april)


2. Unsustainable inequalities / Insoutenables inégalités – Lucas Chancel (13 juni)


3. Carbon colonialism – Laurie Parsons (19 september)


4. Less is more – Jason Hickel (14 november)


Leesgroep Rechtvaardige transitie
Datums
18 apr. 2024 19:30
13 jun. 2024 19:30
19 sep. 2024 19:30
14 nov. 2024 19:30
Organisator:
Boekhandel De Groene Waterman
Locatie:
Boekhandel De Groene Waterman
Wolstraat 7, Antwerpen