Erfgoed op de vlucht - boekvoorstelling Bert Govaerts

Bert Govaerts onthult een vergeten hoofdstuk uit de Belgische oorlogsgeschiedenis

Meesterwerken zoals Hans Memlings wereldberoemde Schrijn van de Heilige Ursula en een paar van zijn triptrieken werden er bewaard, naast schilderijen van o.a. Jan Van Eyck, Hugo Van der Goes, Jeroen Bosch, Peter Paul Rubens en Rembrandt. Ook tienduizenden kostbare documenten, boeken en manuscripten uit Brugse en Antwerpse musea en archieven vonden er hun nieuwe thuis. Tussen juli 1942 en augustus 1944 werd het kasteel van Lavaux-Sainte-Anne op last van de Duitse bezetter ingericht als een van de best uitgeruste archief- en kunstdepots van het land.
Dat deze erfgoedschat de oorlog zonder al te grote schade overleefde, danken we aan een groep gewetensvolle ambtenaren onder leiding van Herman Bouchery, een jonge Vlaamse kamergeleerde. Zij ontpopten zich als de zorgzame kasteelheren van Lavaux-Sainte-Anne.

Bert Govaerts (1952) maakte jarenlang historische documentaires voor de VRT en schreef eerder veelgeprezen biografieën van o.a. de politicus Albert De Vleeschauwer en de schrijvers Ernest Claes en Marnix Gijsen.

Bert Govaerts presenteert dit boek samen met Koen Fillet en Leen Huet in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience op dinsdag 27 februari 2024, 20u (deuren: 19:30).


Erfgoed op de vlucht - boekvoorstelling Bert Govaerts
Datum:
27 feb. 2024
Startuur:
20:00
Einduur:
21:30
Organisator:
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Locatie:
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Hendrik Conscienceplein 4, Antwerpen