DE VRIENDEN VAN HET VASTGOED VAN TOM COCHEZ & DAVID LELOUP

Op dinsdag 7 mei heten wij u van harte welkom voor de voorstelling van het boek De Vrienden van het Vastgoed, De baksteen in de maag van onze politiek geschreven door Tom Cochez & David Leloup.


De inleiding wordt gegeven door Karl van den Broeck, hoofdredacteur bij Apache.
Daarna gaat Lise Witteman, freelance journaliste voor o.a. Follow the Money, in gesprek met Tom Cochez en David Leloup over het boek, onderzoeksjournalistiek en het belang van het boek voor Vlaanderen, België en Europa vandaag.
Signeren en napraten bij een glas.


Onderzoeksjournalisten Tom Cochez en David Leloup beschrijven in hun nieuw boek De vrienden van het vastgoed hoe gebouwen op dezelfde dag twee keer verkocht worden, met stevig prijsverschil, hoe bouwvergunningen goedkope grond plots miljoenen meer waard maken en hoe openbaar domein uitverkocht wordt aan vastgoedondernemers die politici trakteren in sterrenrestaurants. We schrijven niet de jaren 70 van vorige eeuw, dit is het België van nu. Dinsdag 7 mei stellen Cochez en Leloup hun jarenlang onderzoek naar verwevenheid tussen de vastgoedsector en de politiek in De Groene Waterman voor. Follow the Money-onderzoeksjournaliste Lise Witteman gaat met hen in gesprek. Karl van den Broeck, hoofdredacteur van Apache, leidt de avond in. 'De vrienden van het vastgoed', een uitgave van het platform voor onderzoeksjournalistiek Apache, vormt onontbeerlijke lectuur voor iedereen die wil weten waarom de vastgoedprijzen nog sneller rijzen dan de skyline van Antwerpen.


"Apache durfde het als enige Vlaamse medium aan om te blijven spitten in het vastgoedonderzoek naar Land Invest en zijn tentakels. In weerwil van intimidaties en twee muilkorvende processen, die Apache won. Tégen diezelfde bestuurs- en bouwelites in verschijnt nu toch dit boek. Lees en leer hoe onze publieke ruimte wordt verkwanseld en verdeeld" - Tom Lanoye


"De vrienden van het vastgoed is een eerbetoon aan vasthoudende onderzoeksjournalistiek." - Evert de Vos (De Groene Amsterdammer)


Tom Cochez: onderzoeksjournalist en medeoprichter Apache. Schreef voor De Morgen. Auteur van Eigen belan" en Van het vagevuur in de hel.


David Leloup: onderzoeksjournalist. Schrijft voor Le Vif/L’Express. Richtte mee Médor op. Doceert journalistiek. Richtte mee Médor op. Doceert journalistiek aan de universiteit van Luik. Regisseerde documentaires ‘A Leak in Paradise’ en ‘Saint-Nicolas est socialiste’.


Lise Witteman liep als politiek verslaggever jarenlang rond op het Binnenhof. In 2018 vestigde ze zich als freelance journalist in Brussel om voor onder meer Follow the Money en De Groene Amsterdammer de aspecten van de Europese politiek bloot te leggen die voor de meeste mensen verborgen blijven.


Praktisch:
Waar: De Groene Waterman - Wolstraat 7, 2000 Antwerpen
Wanneer: Dinsdag 7 mei 2024
Inschrijving is gratis, maar graag aanmelden via groenewaterman@groenewaterman.be
Signeren en napraten bij een glas.


DE VRIENDEN VAN HET VASTGOED VAN TOM COCHEZ & DAVID LELOUP
Datum:
07 mei 2024
Startuur:
19:30
Einduur:
23:59
Organisator:
Boekhandel De Groene Waterman
Locatie:
Boekhandel De Groene Waterman
Wolstraat 7, Antwerpen