De amazone van de Franse Revolutie" door Luc Van den Broeck-Sarah De Grauwe

Anne-Josèphe Théroigne de Méricourt werd geboren in het Waalse dorpje Marcourt. Ze wilde operazangeres worden, stond op de eerste rij tijdens de Franse Revolutie, werd ontvoerd door de Oostenrijkse keizer en belandde uiteindelijk in de psychiatrische instelling Salpêtrière in Parijs. Lange tijd bleef de geschiedenis van Théroigne de Méricourt onderbelicht. Dat hoeft niet te verbazen, want de meeste verhalen die we over haar kennen, zijn dan ook onbetrouwbaar of ronduit fout. De amazone van de Franse Revolutie schetst voor het eerst de fascinerende levensloop van deze vooruitstrevende vrouw voor een modern lezerspubliek, dat meer dan ooit geïnteresseerd is in vrouwenemancipatie. Bovendien toont deze biografie aan dat het protofeminisme van Théroigne de Méricourt niet het enige aspect in haar bewogen leven was en dat een eenduidig antwoord op lang onbeantwoorde vragen niet altijd voor het rapen ligt.

Luc Van den Broeck (1954) is arts. Sinds vele jaren is hij gefascineerd door de Franse Revolutie. Hij publiceerde talrijke artikels en bijdragen in boeken over de maatschappelijke geschiedenis van de geneeskunde tijdens de Franse Revolutie. Sarah De Grauwe (1987) schrijft proza in de vorm van romans, korte verhalen en columns. Op haar literaire blog publiceert ze korte overpeinzingen van alledag, maar ook biootjes van bekende en minder bekende mensen.

Tijdens de boekvoorstelling worden passages voorgelezen en topics verder belicht door de auteurs. Daarna gaan ze met het publiek in dialoog.

= Praktisch =

- Zaterdag 25/11/2023 om 16 uur
- Deelname is gratis maar graag op voorhand inschrijven via mail: groenewaterman@groenewaterman.be

De amazone van de Franse Revolutie" door Luc Van den Broeck-Sarah De Grauwe
Datum:
25 nov. 2023
Startuur:
16:00
Einduur:
18:00
Locatie:
Boekhandel De Groene Waterman
Wolstraat 7, Antwerpen