Crossing Border

Crossing Border keert terug naar De Studio met internationale schrijvers en muziek. Jong talent naast gevestigde namen. Het programma bestaat uit een selectie van schrijvers en artiesten die optreden op het meerdaagse Nederlandse festival (31e editie) dat in dezelfde week plaatsvindt.


Ontdek hieronder de line-up:


Michel Faber


Michel Faber, van origine een Nederlander maar nu woonachtig in het VK, is een prijswinnende auteur van zeven romans, drie korte verhalen-bundels en een poëziebundel. Nu wendt hij zich tot zijn passie voor muziek voor zijn eerste non-fictie boek: Listen.


Muziek is Fabers oudste liefde, en wanneer hij inspiratie nodig heeft grijpt hij steevast naar zijn duizende CDs, platen, cassettes en PC vol mp3s. Zeven jaar geleden kreeg hij tinnitus, en zijn remedie was meer muziek.


In Listen verkent Faber twee grote vraagstukken: hoe we naar muziek luisteren en waarom we naar muziek luisteren. Om deze vragen te beantwoorden neemt hij biologie, leeftijd, ziekte, commercie en de tweedeling tussen ‘goede’ en ‘slechte’ smaak in beschouwing.


Dankzij uitgebreide interviews met muzikanten komt hij tot verrassende antwoorden en ontdekt hij wat er in ons omgaat wanneer we luisteren. Dit boek viert en reflecteert Fabers levenlange obsessie met en nieuwsgierigheid naar alle soorten muziek, en is een succesvolle eerste poging tot non-fictie voor de bekende auteur van de Whitbread-genomineerde roman Under the Skin en The Crimson Petal and the White.


Connie Palmen


Vooraanstaand Nederlands essayist en romanschrijver Connie Palmen is al haar hele leven lang geboeid door vrouwelijk kunstenaarschap. In haar nieuwste boek Voornamelijk vrouwen schrijft ze over de invloed van vrouwen zoals Marilyn Monroe, Marguerite Duras, Patricia Highsmith en Jane Bowles, die allemaal de toenmalige grenzen van moraliteit en gender overschreden.


Wat kunnen we van pioniers zoals Sylvia Plath, Joan Didion en Olivia Laing leren over onze eigen levens en de rol van vrouwen in de hedendaagse samenleving? En hoe beïnvloedden deze vrouwen Palmens zelfbeeld en haar loopbaan als schrijver? Palmen heeft essays, korte verhalen, een novelle en zes romans geschreven, inclusief De wetten en Libris Literatuurprijswinnaar Jij zegt het. Voornamelijk vrouwen is haar briljante literaire lofzang aan de scheppende kracht en autonomie van vrouwen.


Teju Cole


Nigeriaans-Amerikaanse auteur Teju Cole zette zichzelf op de kaart als één van de meest uitzonderlijke en vindingrijke schrijvers van zijn generatie met Elke Dag Is voor de Dief en Open Stad, die onder andere zijn bekroond met de PEN/Hemingway Award en de Internationaler Literaturpreis.

Nu is hij terug met zijn nieuwe roman Trilling; een indrukwekkend en intiem boek dat verkent hoe een betekenisvol leven eruit ziet in een gewelddadige wereld.

Cole creëert een mozaïek van literatuur, muziek, ras en geschiedenis, en vertelt daarmee het verhaal van Tunde, een West-Afrikaanse fotograaf en docent aan een universiteit in Massachusetts. Op een dag vindt hij in een antiekwinkel een klein Afrikaans beeldje dat de winkeleigenaar “authentiek” noemt. De winkel bevindt zich in een historisch huis waarvan de bloederige koloniaanse geschiedenis op een bordje aan de muur wordt vermeld.

Dit incident zet Tunde aan het denken over het Westerse concept van authenticiteit, het verstrijken van de tijd, en hoe gruwelijkheden uit het verleden in verband staan met het heden. Door de ogen van Tunde en anderen wordt een verrassend en essentieel verhaal over menselijke overlevingskracht en de mogelijkheid van geluk tot leven gebracht.


Adania Shibli


Palestijnse auteur Adania Shibli heeft drie romans geschreven waarvan de laatste, Een Klein Detail, in 2021 werd genomineerd voor de International Booker Prize. Dit boek speelt zich af kort na de massale verdrijving van Palestijnen uit Palestina in 1948 en verkent de verkrachting van een jonge Palestijnse vrouw door Israëlische soldaten.

Een Klein Detail is een overpeinzing over oorlog, geweld en herinnering die de lezer niet loslaat, en die de kern raakt van de Palestijnse ontheemdingservaring, het leven onder bezetting, en hoe moeilijk het is om het verleden in elkaar te puzzelen te midden van aanhoudende ontkenning en onmacht.

Shibli reist heen en weer tussen Berlijn en Jerusalem, waar ze naast romans ook toneelstukken, korte verhalen en verhalende essays schrijft. Ze is twee keer bekroond met de Young Writer’s Award van de A. M. Qattan Foundation. Haar andere romans zijn Masaas (vertaald in het Engels als Touch) en Kulluna Ba’id bethat al Miqdar aan el-Hub (vertaald in het Engels als We Are All Equally Far from Love).


Paulina Flores


Chileense romanschrijfster Paulina Flores brak in 2015 internationaal door met haar korte verhalenbundel, Humiliation, waarvan de droge humor, scherpe observaties en het diepe medeleven voor haar personages werden geprezen.

Hierop volgde haar eerste roman, Deception Island, die in 2021 in Chili verscheen en waarvan nu meerdere vertalingen worden uitgebracht. Daarin ontmoeten we Marcela, een vrouw tegen de dertig die met een gebroken hart Santiago verlaat en afreist naar de afgelegen stad Punta Arenas in Chili’s zuidelijkste provincie, Patagonië, waar haar vader woont.

Bij aankomst ontdekt ze dat haar vader een onderduiker verbergt: een jonge Zuid-Koreaanse man die van een Chinese vissersboot is afgesprongen. Samen worstelen de drie personages om elkaars raadsels te ontcijferen en de waarheid onder ogen te komen over wie ze zelf zijn en waar ze voor op de vlucht zijn.

Flores haalde inspiratie uit Zuid-Koreaanse films, waardoor een unieke, grimmige sfeer ontstaat die niet alleen de harten van de personages blootlegt aan de lezer, maar ook de bredere sociale-, politieke- en omgevingscontext van hun levens.


Pilar Quintana


De Colombiaanse Pilar Quintana, die één van de meest veelbelovende auteurs in Latijns Amerika werd genoemd na de verschijning van haar debuutroman in 2003, blijft verrassen en imponeren met romans die in krachtig, confronterend proza verkennen wat het is om mens te zijn.

Haar internationale doorbraak kwam na de uitgave van haar roman Het Teefje in 2017, die in 2020 finalist was voor de National Book Award en in 2021 bekroond werd met de PEN Translates Award. Nu is ze terug met De Afgronden, een verhaal over een disfunctioneel gezin dat wordt verteld vanuit het perspectief van de achtjarige Claudia. Het speelt zich af in de stad Cali, waar Quintana zelf is opgegroeid. Claudia’s relatie met haar ouders, die toch al onder spanning staat, wordt verder op de proef gesteld door een indringer.

De Afgronden verkent de innerlijke wereld van een kind dat moeite heeft om de tragedie die haar familie achtervolgt volledig te begrijpen. De roman is geprezen voor zijn heldere visie, alsmede voor de meesterlijke manier waarop het gezinsdynamieken en doorgegeven trauma verkent


Tahir Hamut Izgil


Tahir Hamut Izgil is een Oeigoerse dichter. Zijn volk is een etnische minderheid die momenteel op grote schaal wordt vervolgd in China. Hij groeide op in Xinjiang, studeerde in Beijing, en werkte als filmregisseur in de Oeigoerse regio alvorens in 2017 naar de Verenigde Staten te vluchten.

In 2018 werd Izgil verkozen tot president van de World Uyghur Writers Union, de voornaamste literaire organisatie voor Oeigoerse schrijvers in ballingschap, en zijn werk is onder andere verschenen in The New York Review of Books en The Atlantic.

Wachten op mijn Arrestatie in de Nacht zal in 2023 worden uitgebracht. Het is een aangrijpend verslag van de Oeigoerse genocide die wordt gepleegd door China. Izgil vertelt het verhaal van de politieke, sociale en culturele verwoesting van zijn thuisland, en een oproep aan de wereld om hun ogen te openen voor deze ramp die zich blijft ontwikkelen.


Deepti Kapoor


Deepti Kapoor, geboren in India maar nu woonachtig in Portugal, maakte in 2015 diepe indruk met haar debuutroman A Bad Character. Nu is ze terug met een nieuwe hit: Tijd van Zonde.

Het boek, een New York Times bestseller, ontvouwt zich als een detectiveroman. Een Mercedes rijdt vijf mensen dood in New Delhi. Achter het stuur zit een bediende van de eigenaar, volledig in shock, die de vreemde gebeurtenissen die tot deze vreselijke gebeurtenis hebben geleid niet kan verklaren.

De lezer wordt al snel de corrupte maar waanzinnig rijke wereld van de familie Wadia ingetrokken en meegevoerd in de levens van drie mensen wiens lot met elkaar is verstrengeld. Het verhaal speelt zich af in een wereld vol weelderige landhuizen, extravagante feesten, inhalige zakendeals en politieke machtsspelletjes.

Tijd van Zonde, half misdaadthriller en half familiesaga, brengt de lezer mee van stoffige plaatsjes in Uttar Pradesh naar het stadsleven in New Delhi; het is een bedwelmende roman vol gangsters en geliefden, valse vrienden, verboden relaties, en de consequenties van corruptie.


Crossing Border
Datum:
02 nov. 2023
Startuur:
18:00
Einduur:
23:00
Organisator:
De Studio
Locatie:
De Studio
Maarschalk Gerardstraat 4, Antwerpen