A KIND OF A ‘HUH?’* | sessie 2 - Nico Dockx en Johan Pas

Tijdens de tweede sessie op zondag 20 november leggen Nico Dockx en Johan Pas uit wat een kunstenaarspublicatie is. Beide doen dit vanuit hun eigen professionele achtergrond, Nico als kunstenaar en Johan als kunsthistoricus. Tijdens deze eerste sessie worden ook voorbeelden getoond van de verschillende soorten kunstenaarspublicaties.

Tijdens dit project onderzoeken we wat kunstenaarspublicaties zijn en lichten we de bibliotheekcollectie door op zoek naar onontdekte kunstenaarspublicaties. Voor dit project werkt het Middelheimmuseum samen met de onderzoeksgroep ArchiVolt, een onderzoeksgroep van de Koninklijk Academie Schone Kunsten Antwerpen (KASKA). ArchiVolt wordt vertegenwoordigd door Johan Pas, directeur van KASKA, onderzoeker en verzamelaar van kunstenaarspublicaties; en Nico Dockx, kunstenaar, docent aan het KASKA, uitgever en ook verzamelaar van kunstenaarspublicaties. Gedurende dit tweejarig project gebruiken we de expertise van ArchiVolt om deze kunstenaarspublicaties in onze collectie te selecteren en ook de verschillende criteria te identificeren.

Om ook het brede publiek kennis te laten maken met deze bijzondere publicaties richt ArchiVolt in samenwerking met de bibliotheek van het Middelheimmuseum vijf publieke bijeenkomsten in waarbij verschillende sprekers die werken met en rond kunstenaarspublicaties in gesprek gaan met Johan Pas en Nico Dockx. De reeks resulteert in een symposium en een boekpresentatie.

*I realized that for the first time this book had an inexplicable thing I was looking for, and that was a kind of a ‘Huh?’. That’s what I’ve always worked around. All it is, is a device to disarm somebody with my particular message. A lot of artists use that.

(Edward Ruscha in gesprek met Willoughby Sharp, Avalanche nr.7, New York, Winter-Spring 1973, p.30-39)

PRAKTISCH
* Toegang: gratis
* Locatie: De publieke bijeenkomst vindt plaats in het Bourlagebouw van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (KASKA), Blindestraat 35, 2000 Antwerpen.
* Voertaal: De bijeenkomst gaat door in het Engels.

A KIND OF A ‘HUH?’* | sessie 2 - Nico Dockx en Johan Pas
Datum:
20 nov. 2022
Startuur:
14:30
Einduur:
16:30
Organisator:
Middelheimmuseum
Locatie:
Bourlagebouw van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (KASKA)
Blindestraat 35, Antwerpen